Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Nyt teattereissa: Ambulance

Ohjaaja-tuottaja Michael Bayn toimintatrillerissä veteraani Will Sharp (Emmy-voittaja Yahya Abdul-Mateen II, Candyman, The Matrix Resurrections) yrittää epätoivoisesti löytää rahat vaimonsa sairaalakuluihin. Hän päätyy pyytämään apua ainoalta ihmiseltä, jonka puoleen hänen ei todellakaan pitäisi kääntyä: adoptioveljeltään Dannylta (Oscar®-ehdokas Jake Gyllenhaal, Zodiac, Spider-Man: Far From Home). Danny on ammattirikollinen, ja hän tarjoaa Willille mahdollisuutta päästä osingoille Los Angelesin historian suurimpaan pankkiryöstöön, josta on tilaisuus netota miljoonia dollareita. Koska panoksena on hänen vaimonsa henki, Willillä ei ole vaihtoehtoja.

Pankkiryöstö menee kuitenkin puihin ja kaksikko kappaa ambulanssin, jonka sisältä löytyy vakavasti loukkaantunut poliisi ja kovapintainen ensihoitaja (Eiza González). Tämä nelikko pakenee poliisia pitkin ja poikin Los Angelesin kujia ja katuja. Kumia palaa, radiopuhelimet rahisevat ja joukkoon mahtuu tietenkin muutama räjähdys, kun kyseessä on Bayn ohjaama hedelmäsalaatti. Ongelma vain on, että raaka-aineet ovat pilaantuneet.

En muista kriitikon uraltani tilannetta, jossa lehdistön ennakkonäytös alkoi puoli tuntia ennen ensimmäistä yleisönäytöstä. Kun näin elokuvan, niin ymmärsin syyn. Ambulance on umpisurkea tekele, jota ei pitäisi näyttää kenellekään.

Ainoa näyttelijä, joka edes yrittää tehdä työnsä kunnolla on González. Hän on selvästi tehnyt taustatyönsä hyvin, mutta hän onkin ainoa, sillä Yahya AbdulMateen ja Gyllenhaal eivät ole yhtään kiinnostuneita rooleistaan. Luulen, että Michael Bay on selittänyt pojille, että nyt tehdäänkin Bad Boys kloonia. Kyseinen leffahan on yksi Bayn ja maailman parhaista toimintaleffoista, mutta, kun kaksikko on todennut, että kyseessä onkin todella surkea tekele, niin kiinnostus on hieman lopahtanut.

Bayn pitäisi jäädä jo eläkkeelle, kun nykyisin hän onnistuu tekemään pelkkää roskaa. Legendaarinen ohjaaja on tainnut jäädä isojen budjettien ja vanhojen hittiensä vangiksi. Ikävä kyllä hän ei tunnu enää välittävän laadusta tuon taivaallista. Ainoa asia, jolla tuntuu olevan merkitystä, on rahan tekeminen. On todella surkeaa seurata sivusta, kun hieno ohjaaja tekee kaikkensa oman uransa tuhoamiseksi.

Ambulance on yhtä karmeaa sekamelskaa alusta loppuun. Se sai ensi-iltansa eilen perjantaina.

Trailer: Universal Movies Finland

Teksti: Juho Kojima