Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tänään: x

Joukko elokuvantekijöitä saapuu Teksasin takamailla sijaitsevalle tilalle kuvaamaan aikuisviihdettä. Tilaa isännöi iäkäs pariskunta, joka toivottaa nuoret vieraat tervetulleiksi. Kun yö laskeutuu, isäntäväen vieraanvaraisuus alkaa saada väkivaltaisia piirteitä.

X on mielenkiintoisella tavalla kahtia jakautunut elokuva. Se kertoo nuoruudesta, himosta ja ikääntymisen pelosta. Se on täynnä elämää ja erotiikkaa, mutta myös pysähtynyttä tuntemattoman odotusta ja pelkoa.

Ohjaaja Ti West käyttää uskomattoman paljon aikaa henkilöhahmojen kehittelyyn. En oikeastaan halua lähteä avaamaan näitä hahmoja sen enempää, koska silloin kertoisin liikaa monimutkaisen ja todella hyvin rakennetun juonen käänteistä, mutta haluan kuitenkin nostaa esiin kaksi näyttelijää, joiden upeiden suoritusten varassa elokuvan onnistuminen pitkälti lepää. Pääosassa nähtävä Mia Goth tekee todella jäätävän suorituksen, joka kahlitsee katsojan lujaan otteeseensa. Tämän lisäksi Goth on varannut katsojalle yllätyksen, joka tipautti leukani lattiaan.

Maatilaa isännöivä Howard (Stephen Ure) on todella salaperäinen hahmo, jonka tarinaa ja taustoja avataan hitaasti ja kerroksittain. Ure nauttii roolistaan täysillä. Hänen hiljainen ja arvoituksellinen tyylinsä kiristää tarinan turboruuvia suorastaan kiduttavan hitaasti, mutta se on ainoa oikea tapa tässä tapauksessa.

Kuva elokuvasta X.

X on mielenkiintoinen tapaus siinäkin suhteessa, että se asettaa katsojalle kysymyksen, onko ikäihmisellä oikeutta tuntea seksuaalista halua tai himoa. Ihan tällaista en odottanut kauhuelokuvalta, mutta tuo kysymys nousee erittäin keskeiseen osaan.

X ei kuitenkaan omasta mielestäni ole kauhuelokuva, vaan täyttää lähinnä psykologisen jännärin tunnusmerkistön. Mukana on kauhun elementtejä, jotka tukevat tarinaa oikeassa suhteessa. Niille, jotka odottavat verta ja suolenpätkiä voin kertoa, että niitä on tarjolla, ehkä hieman liikaakin omaan makuuni.

Ohjaaja West onnistuu luomaan tunnelman, joka saa katsojan hikoilemaan joka käänteessä.

Olen aina ollut kiinnostunut tavoista, joilla elokuvissa käytetään musiikkia. X on tässä suhteessa mestariteos. Säveltäjät Tyler Bates ja Chelsea Wolfe rakentavat musiikillisen ympäristön, joka ei varasta huomiota, vaan kietoo katsojan aavemaiseen maailmaan.

X saapuu ensi-iltaan tänään perjantaina.

Trailer: Scanbox Entertainment Finland

Teksti: Juho Kojima