Kategoriat
Cmore Suoratoistopalvelut

Nyt C Moressa: Vice

Viihdyttävässä ja terävässä Oscar-palkitussa elokuvassaan THE BIG SHORT käsikirjoittaja-ohjaaja Adam McKay paljasti Wall Streetin juonittelun, joka johti pahimpaan talouskriisiin sitten 1930-luvun suuren laman. Uudessa elokuvassaan VICE – VALLAN OIKEAT KASVOT hän ottaa käsittelyyn toisen tositarinan, jonka keskiössä on yksi Yhdysvaltain poliittisen nykyhistorian vaikeimmin tulkittavista ja salaperäisimmistä hahmoista, Richard Bruce (Dick) Cheney. Pääosassa nähdään jälleen muuntautumiskykyinen Christian Bale ja muissa rooleissa Amy Adams, Steve Carell ja Sam Rockwell.

Cheneyn (Bale) puolen vuosisadan mittainen ja monta mutkaa sisältävä matka Wyomingin maaseudulta hetkellisesti itse asiassa Yhdysvaltain presidentiksi asti sisältää kosolti mustaa huumoria ja suorastaan järisyttäviä paljastuksia siitä, miten institutionaalista valtaa voidaan käyttää väärin. McKayn osaavissa käsissä Cheneyn kaksijakoisuus toisaalta omistautuneena perheenisänä ja toisaalta poliittisena nukkemestarina ottaa intiimin, älykkään ja jopa uskaliaan kerronnallisen muodon. Apunaan vaikuttava ja horjumattoman uskollinen vaimonsa Lynne (Adams) ja oppi-isänään tyly ja kovaääninen Donald Rumsfeld (Carell) Cheney ujuttautui Washingtonin poliittisiin piireihin alkaen Nixonin hallinnosta, edeten Valkoisen talon kansliapäälliköksi Gerald Fordin valtakaudella ja päätyen lopulta viisi kautta kongressissa palveltuaan George H.W. Bushin puolustusministeriksi. Vuonna 2000 hän jätti paikkansa Halliburtonin toimitusjohtajana asettuakseen George W. Bushin (Rockwell) varapresidenttiehdokkaaksi ymmärtäen alusta asti, että hän saisi lähes rajoittamattoman aseman toimiessaan vain nimellisesti varapresidenttinä.

Steve Carell as Donald Rumsfeld in Adam McKay’s VICE, an Annapurna Pictures release. Credit : Matt Kennedy / Annapurna Pictures 2018 © Annapurna Pictures, LLC. All Rights Reserved.

Bale tekee tässä elokuvassa todella mestarillisen suorituksen, joka löi ainakin minut täysin ällikällä. Hänen kykynsä muuntautua roolista toiseen hakee vertaistaan, Hän muovaa Cheneysta hahmon, joka saa katsojan välillä nauramaan, mutta seuraavassa hetkessä lähes yökkäämään.

Näyttelijä onnistui suorastaan kopioimaan entisen varapresidentin melko erikoisen puhetyylin, mutta parasta Balen suorituksessa on tapa, jolla hän on rakentanut hahmolleen olemuksen, joka suorastaan huokuu valtaa ja vastemielisyyttä.

En oikeasti tiedä, kuinka hyvin elokuvan tapahtumat pitävät paikkansa, mutta ohjaaja McKay on kuitenkin onnistunut rakentamaan todella mainion tarinan, jossa on kuitenkin tarpeeksi totuuden siemeniä, jotta se on kiinnostava.

Trailer: Leffat

Teksti: Juho Kojima