Kategoriat
Artikkelit Disney+ Suoratoistopalvelut

Mitä Marvelin Hawkeye tarjosi?

Nyt, kun Hawkeye on tullut päätökseen on tullut aika pohtia, oliko se tarpeellinen lisäys MCU:n universumiin.

Sarjaa katsoessani minulle tuli koko ajan tunne, että kyseessä oli kevyehkö jouluinen cocktail, jolla Marvel halusi toivottaa faneilleen hyvää joulua.

Mielestäni Hawkeye ei tuonut Marvelin luomaan tarustoon mitään merkittävää tai uutta. Sen pääasiallinen tehtävä taisikin olla näkyvän roolin tarjoaminen Heilee Steinfeldin esittämälle Kate Bishopille, ja siinä mielessä sarja toimikin loistavasti. Mutta tällä oli myös yksi ikävä sivuvaikutus.

Sarjan nimiroolissa nähty Jeremy Renner jäi varsinkin kokonaisuuden alussa täydellisesti sivurooliin, vieläpä omassa sarjassaan! Onneksi, kun sarjan tapahtumat etenivät, niin tekijät ymmärsivät nostaa Rennerin profiilia.

Steinfeldin ja Rennerin muodostama kaksikko toimi yllättävänkin hyvin. Tämä kävi hyvin selväksi varsinkin sarjan kolmessa viimeisessä osassa, kun tapahtumat pääsivät kunnolla käyntiin.

Kuva: © Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Tästä päästäänkin luontevasti sarjan suurimpaan ongelmaan. Hawkeye oli rytmitetty erittäin oudolla tavalla. Kolme ensimmäistä osaa tuntuivat junnaavan paikoillaan. Ne käytettiin tietenkin Kate Bishopin hahmon rakentamiseen, mutta mielestäni siihen kului liikaa aikaa, sillä koko sarjassa oli vain kuusi osaa.

Tuntui aivan siltä, että sarjan tekijät olisivat yhtäkkiä muistaneet, että juonelle tarttis tehdä jotain. Tämän jälkeen nasta painettiinkin lautaan, ja tapahtumat viuhuivat eteenpäin lähes pyörryttävää vauhtia. Olenkin tullut siihen tulokseen, että sarja olisikin toiminut paremmin elokuvana, koska silloin käsikirjoitusta olisi jouduttu tiivistämään.

Hailee Steinfeld as Kate Bishop and Jeremy Renner as Clint Barton/Hawkeye in Marvel Studios’ HAWKEYE. Photo by Chuck Zlotnick. © Marvel Studios 2021. All Rights Reserved.

Ehkä hieman yllättäen Marvel tarjoili sarjan parasta antia, kun Natasha Romanoffin sisko Yelena (Florence Pugh) saapui kostamaan Clintille, koska kuvitteli, että tämä oli syyllinen Natashan kuolemaan. Yelena toi sarjaan juuri sopivaa sähköä. Parasta oli se, että Kate Bishop sai loistavan vastavoiman. Pughilla riitti karismaa, vaikka muille jakaa.

Sarjan pahikset jäivät lopulta hieman ”turhiksi”, eikä yhdelläkään ollut lopulta kunnon painoarvoa. Esimerkiksi sarjan viimeisissä osissa nähty Kingpin (Vincent D’Onofrio) vaikutti ensin ihan lupaavalta, mutta lopulta hahmo paljastuikin ihan tavalliseksi Marvelin tusinatuotteeksi.

Kuten aluksi totesin Hawkeye taisikin olla Marvelin tarjoama joulukortti, eikä paljon muuta, mutta samalla se oli tapaus, joka todisti, että Disneyn omistama Marvel hakee edelleen suuntaansa Avengers leffojen jälkeen.

Koko sarja on nyt katsottavissa Disney+ -palvelussa.

Trailer: Marvel Entertainment

Teksti: Juho Kojima