Kategoriat
Elokuvat Nelonen TV

Tänään Nelosella: Hobitti – Smaugin autioittama maa

J.R.R. Tolkienin klassikkoteokseen perustuvan elokuvatrilogian toisessa osassa HOBITTI – SMAUGIN AUTIOITTAMA MAA Bilbo Reppulin (Martin Freeman) seikkailut Gandalfin (Ian McKellen), 12 kääpiön ja heidän johtajansa Thorin Tammikilven (Richard Armitage) kanssa jatkuvat seurueen selvittyä odottamattoman matkansa jännittävästä alusta. Retkikunta jatkaa taivaltaan itää kohti ja tapaa matkan varrella mm. nahanvaihtaja Beornin (Mikael Persbrandt) ja lauman jättiläismäisiä hämähäkkejä.

Kun tätä elokuvaa katsoo, ei voi välttyä tunteelta, että tällä kertaa ohjaaja Peter Jacksonilla ei ole ollut palavaa intohimoa Hobitti projektia kohtaan. Olen aiemmin nähnyt tämän trilogian ensimmäisen osan, tuo elokuva kantaa nimeä Odottamaton Matka. Molemmista elokuvista puuttuu se positiivinen energia, joka huokui Taru Sormusten Herrasta trilogiasta. En voi ikävä kyllä välttyä ajatukselta, että nämä uudet elokuvat tehtiin rahan himon vuoksi.

EVANGELINE LILLY as Tauriel in New Line Cinema’s and MGM’s fantasy adventure “THE HOBBIT: THE DESOLATION OF SMAUG,” a Warner Bros. Pictures release.

Tämä Hobitti trilogian toinen osa kärsii mielestäni kahdesta isosta ongelmasta. Elokuva tuntuu todella keinotekoiselta. Katsoin tekemisestä kertovan dokumentin, ja suurin syy keinotekoisuuteen alkoi paljastua. SMAUGIN AUTIOITTAMA MAAN tekemiseen käytettiin todella paljon virtuaalisesti luotuja maailmoja, joten näyttelijöiden oli ajoittain todella vaikea eläytyä tilanteisiin.

Toinen ongelmista johtuu juuri tuosta virtuaalisuudesta. Esimerkiksi Ian McKellenin suoritus jää todella ohueksi. Saatan kuulostaa tylyltä, mutta joissakin kohtauksissa vaikuttaa aivan siltä, että McKellen lukee vuorosanansa suoraan paperista, sen enempää yrittämättä. Alkuperäisessä trilogiassa hänestä huokui innostus, joka tällä kertaa oli kadonnut.

SMAUGIN AUTIOITTAMA MAA on kaikesta huolimatta ihan katsottava elokuva, mutta ei se kovinkaan hyväkään ole. Hyppää Bilbon seurueen matkaan Nelosella kello 13:40 alkaen.

Teksti: Juho Kojima