Kategoriat
Artikkelit

Kun vanhempien mökiltä aarteen löysin

Isäni ja minä olemme väitelleet jo pidemmän aikaa siitä, pitäisikö mökillämme oleva vanha telkkari vaihtaa uuteen. Tapani mukaan suorastaan vaadin uuden hankintaa, mutta jääräpäinen isäni vastusti perinteidensä mukaan uudempaan teknologiaan siirtymistä, kun hän antiikkia niin rakastaa.

Uudessa televisiossa ei voisi enää katsoa VHS-kasetteja, kun Scart-liitäntää ei enää olisi. Olin ihan, että so ist das leben, ja maailma muuttuu, mutta isäni aivot eivät olleet yhteensopivat kehittyneen ajatusmaailmani kanssa, niinpä uusi televisio jäi kauppaan odottamaan toista omistajaa.

Laitoin perjantain kunniaksi VHS:än pyörimään. Hyllystä käteeni tarttui pölyinen ja suorastaan yksinäisten hyllyssä vietettyjen vuosien haalistama Tähtien sota – Uusi toivo.

Kun elokuva alkoi rahinan säestämänä pyöriä, niin yhtäkkiä mieleeni muistui aika ennen George Lucasin tekemiä Special Edition versioita, jolloin oli saatavilla vain tämä alkuperäinen versio, jonka tehosteet ja kuvakulmat riittivät hienosti.

Samalla huomasin yhden oikeasti merkittävän eron nykyaikaan, nimittäin videolla oleva versio käyttää tietenkin ikivanhaa 4:3 kuvasuhdetta, joka jättää todella ison osan kuvasta pois. On pakko todeta, että nykyisin käytössä oleva suhde 16:9 on se ainoa oikea.

Samalla on pakko myöntää, että nuo vanhat isätkin ovat joskus oikeassa. Onneksi näin ei kuitenkaan käy liian usein, mutta on pakko myöntää, että nostalgian kokeminen on mukavaa, niin ja vanha telkkari ja VHS-nauhuri saavat jäädä käyttöön.

Teksti: Juho Kojima