Kategoriat
Artikkelit Disney+ Suoratoistopalvelut

Kommentti: Uusi Ahsoka-sarja nojaa liikaa jo kerran käytettyyn materiaaliin

Olen nyt katsonut Disneyn uuden Ahsoka-sarjan kolme ensimmäistä jaksoa moneen kertaan ja voin vain todeta, että olen pettynyt. Disneyn omistama Lucasfilm todisti ikävä kyllä taas kerran, ettei rohkeus kestä uuden keksimistä.

Uuden sarjan tuottajana toimii jälleen kerran Dave Filoni, joka on tuottanut muitakin Tähtien sotaan liittyviä sarjoja Disneyn alaisuudessa. Hänen tunnetuin tuotoksensa on ehdottomasti Rebels, johon tämä Ahsokakin nojaa liikaa, ainakin näin alussa. Filonin taitona on tunnettu se, että hän osaa liittää tarinoita toisiinsa.

Ahsokan kohdalla tuo hieno taito petti, sillä Rebels-sarjan hahmoja ja maailmoja on mukana aivan liikaa. Kamalin esimerkki tästä on se, kun ruutuun tuodaan fanien suosikki Hera Syndulla (Mary Elizabeth Winstead), mutta tässä yhteydessä hahmo ei toimi ollenkaan. Rebels-sarjassa Heran äänenä toimi Vanessa Marshall, joka toi hahmoon voimaa, herkkyyttä ja suorastaan koko sarjan kulmakiven. Nyt nähtävän Ahsoka-sarjan kohdalla koko hahmo tuntuu olevan paikalla, jotta fanit pääsevät kiljumaan riemusta, eikä se ole tarpeeksi.

Saman kohtalon kokee myös toinen Rebels-hahmo, sillä Sabine Vrenkin on mukana. Ahsokassa tiukkaa taistelijaa esittää Natasha Liu Bordizzo. Näyttää siltä, että Sabinella on tässä sarjassa todella iso rooli, jos näin on, niin olen melkoisen pettynyt. Ainakaan vielä Bordizzo ei ole vakuuttanut minua lainkaan. Kun suoritusta vertaa Rebelsin Tiya Sircariin, joka esiintyy Vrenin roolissa, niin ero on selvä. Sircar on täynnä pulppuavaa energiaa ja elämää, toisin kuin uudessa tuotteessa.

Ahsokassa sekä hyvikset, että pahikset etsivät salaperäistä karttaa, jonka huhutaan johtavan Rebelsin lopussa taistelleen suuramiraali Thrawnin jäljille. Tämän taitavan taktikon piti olla kuollut, mutta hän ilmeisesti elääkin, ja fanit pääsevät jälleen kiljumaan ja karjumaan.

(L-R): Hera Syndulla (Mary Elizabeth Winstead), Ahsoka Tano (Rosario Dawson), Myn Weaver (Peter Jacobson) and C1-D1 [Shelby Young (voice); Chris Bartlett (performance artist)] in Lucasfilm’s STAR WARS: AHSOKA, exclusively on Disney+. ©2023 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

Kuulostaako tuo juoni mitenkään tutulta? Miten olisivat alkuperäisen saagan osat 7-9. Ikävä sanoa näin, mutta Disney ja Lucasfilm ovat todellakin alkaneet toistaa itseään Lucasfilmillä on muka kasassa ”tarinaryhmä”, jonka ainoana tehtävänä pitäisi yhtiön mukaan olla Tähtien sodan tarinan jatkaminen ja kehittäminen. Heille haluan vain sanoa, että keksikää jo sitä uuttakin, vanha, kun ei enää oikein kiinnosta.

Esimerkiksi Thrawn on upea hahmo, mutta oma näkemykseni on, että kyseinen suuramiraali toimii parhaiten kirjojen sivuilla. Kokonaan toinen kysymys on, kannattaako piirrettyjä hahmoja tuoda live-sarjoihin. Uusi Ahsoka toimii todisteena tätä toimintaa vastaan.

Kirjoitan tällä viikolla kokonaan oman artikkelin siitä, toimiiko itse Ahsokan hahmo. Mielestäni tuo on nimittäin melkoisen mielenkiintoinen pohdinta.

Luulen, että tämä uutuuttaan kiiltävä sarja on tietyllä tavalla joutunut Disneyn tarpeiden uhriksi. Yhtiö on nyt haastettu oikeuteen taloudellisen tilanteen salailusta. Kanteen ovat nostaneet yhtiön omat sijoittajat. Kanteen keskiössä on Disney+ -palvelun kannattavuus. Disneyllä on juuri nyt kova tarve todistella, että palvelun ylläpito saadaan kannattavaksi. Yhtiö onkin työntänyt suoratoistoalustansa täyteen tavaraa. Välillä näyttää siltä, että uusien sisältöjen laatua ei ehditä tarkistaa. Ahsoka on tällä hetkellä hyvä yritys, jolta olisi voinut odottaa enemmän.

Toivon todella, että Disney ja Lucasfilm ottaisivat nyt pienen tauon ja miettisivät koko Tähtien sodan saagan jatkoa hyvin tarkkaan, jotta legendaarisen kokonaisuuden viehätys ei vain vesittyisi.  

Teksti: Juho Kojima