Kategoriat
Artikkelit

Kommentti: Mikä Tähtien sotaa vaivaa? Case: Ahsoka

Minulla ei ollut tänään maanantaina mitään erityistä, joten päätin katsoa koko Ahsoka-sarjan yhdellä kertaa. Tämä kokemus herätti muutaman tärkeän kysymyksen koskien Disneyn ja Tähtien sodan nykytilaa. Disney omistaa nykyisin kaikki oikeudet kaukaiseen galaksiin. Tärkein kysymys, joka jäi vaivaamaan, oli yksinkertaisesti, mitä Mikki-hiiri haluaa omistamaltaan brändiltä.

Hyvin tärkeä huomio on myös se, että tämän tekstin tarkoitus ei ole olla arvostelu, vaan ”lyhyt” pohdinta tilanteesta.

Aloitetaan ihan perusasioista. Haluaisin kysyä sarjan luojalta, käsikirjoittajalta ja ohjaajalta Dave Filonilta, mitä hän haki luomalla sarjan, siis muuta kuin rahaa Roope-sedän säiliöön, sillä en itse oikein keksinyt kokonaisuuden ideaa.

Juoni oli todella ohut. Oikeastaan kyse tuntui olevan pelkästään suuramiraali Thrawnin löytämisestä mystisen kartan avulla. Koko kuvio tuntui tietyllä tavalla kopiolta elokuvasta The Force Awakens. Luulisi, että Lucasfilm ja Disney pystyisivät parempaan. Varsinkin, kun omasta mielestäni tarina ei lopulta johtanut oikein mihinkään. Noh, löytyihän se amiraali tietenkin, mutta lopulta Thrawn ajettiin melko turhaan rooliin.

Nyt se on todistettu, että Thrawn on Tähtien sodan hahmoista sellainen, joka toimii parhaiten animaationa tai kirjana. Ahsoka-sarjassa suuramiraali näytti todella oudolta. Oli tainnut amiraalille maistua muutama hodari tähtituhoajan kanttiinissa. Muutenkin koko hahmo tuntui todella muoviselta. Animaation puolella Thrawn on uhkaava ja voimakas hahmo, mutta nyt tuo energia loisti poissaolollaan. Jäljellä tuntui vain olevan tyhjä kuori.

Sama koskee oudolta planeetalta löytyvää Ezraa, joka muistetaan tietenkin Rebels-sarjasta. Siinä animaatiossa tämä nuori kaveri toimi mallikkaasti, koska piirtämällä hahmolle kyetään luomaan tietty vapaus, joka oli poissa uuden Ahsokan kohdalla. Animaatiossa Ezralle äänensä antoi Taylor Gray, joka teki upean suorituksen. Hän antoi hahmolle todella upean persoonan, joka teki ainakin minuun vaikutuksen.

(L-R): Hera Syndulla (Mary Elizabeth Winstead), Ahsoka Tano (Rosario Dawson), Myn Weaver (Peter Jacobson) and C1-D1 [Shelby Young (voice); Chris Bartlett (performance artist)] in Lucasfilm’s STAR WARS: AHSOKA, exclusively on Disney+. ©2023 Lucasfilm Ltd. & TM. All Rights Reserved.

Ahsoka-sarjassa Ezraa näyttelee Eman Esfandi, jolta puuttui rooliin tarvittava karisma kokonaan. Väitän, että tuollainen suoritus teki Ezran hahmolle valtavasti hallaa. On todella ikävä sanoa näin, mutta tämä toimii esimerkkinä, mitä tapahtuu, kun asioita tehdään pakolla.

Tässä onkin koko sarjan suurin ongelma, sillä jokaiseen kohtaukseen oli tungettu viittauksia muihin kaukaisen galaksin tapahtumiin ja elokuviin. Dave Filoni rakastaa Tähtien sodan faneja, se on täysin selvä, mutta vähempikin olisi riittänyt, Välillä tuntui siltä, että koko kyhäelmä oli olemassa vain, jotta saagan superfanit voivat hihkua keskenään, että hei, tuolla on Han Solon kengät siitä ja tuosta elokuvasta.

Kohta olisi aika siirtyä jo uusiin seikkailuihin kaukaisessa galaksissa. Tällä hetkellä tuntuu ja näyttää, että tuttuja ja turvallisia hahmoja kierrätetään sarjasta toiseen ilman, että mietitään yhtään, onko hahmolla funktiota tietyissä kokonaisuuksissa. Ymmärrän asian Disneyn kannalta, sillä siellä halutaan pääasiassa rahaa. Lucasfilmin kohdalla tilanne on kuitenkin hieman erilainen, sillä heillä pitäisi olla taiteellinen vastuu Tähtien sodan kokonaisuudesta. Ahsokan katsottuani täytyy ihmetellä, miten pahasti homma voi olla tuuliajolla.

Kuinka pitkään Disney voi katsoa Lucasfilmin touhua, koska oma tuntemukseni on, että Tähtien sodan taso tuotteena on romahtanut. Näyttää ikävä kyllä hyvin vahvasti siltä, että Disney ja Lucasfilm priorisoivat määrän laadun edelle. Tähän toimintatapaan on selvästi syynä se, että Disney+ -palveluun täytyy saada sisältöä, vaikka pakolla. Luovilla työntekijöillä ei tunnu enää nykyisin olevan aikaa arvioida, onko jokin sarja tai elokuva järkevä tuote. Nykyisin massan tuottaminen on tärkeintä. Toivotaan, että Tähtien sota tai esimerkiksi Marvelin supersankarit eivät joudu tämän toimintatavan uhreiksi. Ikävä kyllä, merkkejä tähän suuntaan on jo ilmassa, huono juttu.

Teksti: Juho Kojima