Kategoriat
Artikkelit

Kommentti: Disneyn toimitusjohtajan vaihdos oli ainoa vaihtoehto

Disneyn johdossa tapahtui odotettu ja toivottu muutos viime sunnuntaina, kun Bob Iger palasi melkein kaaoksessa olevan yhtiön johtoon. Tilaa sai tehdä Bob Chapek, joka nimitettiin toimitusjohtajaksi vuonna 2020. Chapek korvasi tuolloin juuri Igerin.

Nyt pois potkittu pomo onnistui lyhyeksi jääneen toimikautensa aikana sekoittamaan melkoisen sopan. Hän esimerkiksi kavensi Disneyn omistamien studioiden johtajien valtaa. Chapek poisti heiltä muun muassa oikeuden päättää siitä, miten tai mille alustalle elokuvia tai sarjoja julkaistiin.

Tuon muutoksen seurauksista kärsi pahiten Pixar, jonka projekteja oli tarkoitus julkaista normaalisti teatterissa, mutta ne siirrettiinkin suoraan Disney+ -palveluun. Toinen näistä elokuvista oli Soul, jonka siirto oli kylläkin ymmärrettävää, sillä sen julkaisu osui juuri pahimpaan korona-aikaan, mutta toinen noista projekteista olisi jo pystytty julkaisemaan normaalisti valkokankaalla, mutta Chapek esikuntineen murskasi Pixarin toiveet, kun sekin siirrettiin suoraan suoratoistoalustalle. Kyseessä oli tietenkin Turning Red.

Tuo päätös kismitti ymmärrettävästi Pixarin johtoa, joka oli toivonut isoja lipputuloja.

Chapek onnistui tuon lisäksi aiheuttamaan pahennusta, sillä hän ei suostunut maksamaan Scarlett Johanssonin vaatimia korvauksia, jotka kumpusivat siitä, että Disneyn johto päätti siirtää Black Widow elokuvan suoratoistoon samaan aikaan, kun sitä esitettiin teattereissa. Johansson haastoi yhtiön oikeuteen saadakseen korvauksia menetetyistä tuloista. Osapuolet pääsivät lopulta sopimukseen.

 Viimeinen naula erotukseen johtaneissa tapahtumissa taisi kuitenkin olla Chapekin valtakaudella syöksykierteeseen lähtenyt Disneyn osakekurssi.

Iger aloitti uuden toimikautensa välittömästi. Henkilökunnan keskuudessa erittäin pidetty toimitusjohtaja aloitti toimet luottamuksen palauttamiseksi heti. Jatkossa esimerkiksi Marvelin ja Lucasfilmin pomot voivat taas päättää elokuviensa ja sarjojen kohtaloista ihan itse.

Olen aina ihaillut Bob Igerin vastuullista tapaa johtaa valtavaa yhtiötä. Hän piirtää suuret suuntaviivat, mutta antaa alaisilleen toimivaltuudet päättää tavoista ja toimenpiteistä, joilla yhdessä sovitut päämäärät saavutetaan.

Itse toivoisin, että Iger puuttuisi kuitenkin tapaan ja tahtiin, jolla Lucasfilm, Pixar ja Marvel julkaisevat uutta sisältöä Disney+ -palveluun, sillä tuo tahti on karannut käsistä varsinkin kuluvan vuoden aikana. Tämä on mielestäni johtanut siihen, että tuotetun ohjelmasisällön taso on suorastaan romahtanut. Asiasta saa tietenkin olla täysin eri mieltä.

En ainakaan itse jaksa enää innostua esimerkiksi uusista Tähtien sotaan liittyvistä projekteista, koska niitä julkaistaan melkein joka kuukausi. Paras esimerkki tästä on viime aikoina pyörinyt Andor-sarja, joka on kuulemma erinomainen. Hyvistä yrityksistäni huolimatta en ole edes jaksanut aloittaa katsomista.

Juuri päättynyt Kenobi-sarja olisi ollut jo ihan tarpeeksi tälle vuodelle. Toivon todella, että Iger onnistuu palauttamaan odottamisen kadotetun taian.

Mutta suurin Bob Igerin uuden kaksivuotisen toimikauden tehtävistä tulee ehdottomasti olemaan luottamuksen ja vakauden palauttaminen Disneyn toimintaan.

Chapekin toimikausi yhtiön toimitusjohtajana osoitti, miten herkässä toimintaympäristössä Disneyn kaltainen suuryritys toimii. Ei tarvita kuin muutama harha-askel, niin Mikki-hiirenkin tossu alkaa tutista.

Ei ole tietenkään mukavaa, kun yhtiön toimitusjohtajalle joudutaan antamaan potkut, mutta luulen, että Susan Arnoldin johtamalla Disneyn hallituksella ei ollut enää muuta vaihtoehtoa, jotta yhtiön ison lommon saanut maine saatiin pelastettua.

Teksti: Juho Kojima