Kategoriat
Muu Maailma Suomi Uutiset

Juho Kuosmasen Hytti nro 6 Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjaan!!

Juho Kuosmasen ohjaama ja Elokuvayhtiö Aamun tuottama Hytti nro 6 on valittu Cannesin elokuvajuhlien arvostettuun pääkilpasarjaan. Valinta kirjoittaa uutta suomalaista elokuvahistoriaa, sillä viimeiseen 40 vuoteen sarjassa ei ole nähty teoksia muilta suomalaisohjaajilta kuin Aki Kaurismäeltä.

Kuosmasen elokuva on kuvattu alkuvuonna 2020 Venäjällä autenttisissa olosuhteissa: Murmanskiin johtavalla junaradalla liikkuvassa junassa sekä radan varrella tiettömien taivalten takana sijaitsevissa pikkukylissä. Elokuvan hienovarainen huumori ja täyteen ahdetun venäläisjunan tunnelma siivittävät opiskelijan ja kaivostyöntekijän odottamatonta yhteistä matkaa Moskovasta Murmanskiin. Lämmin ja vilpitön road movie on syntynyt Rosa Liksomin Finlandia-palkitun romaanin Hytti nro 6 (WSOY, 2011) innoittamana. Elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa syksyllä 2021.

Hytti nro 6 on paitsi ohjaaja Kuosmasen, myös kahden kovassa kansainvälisessä nosteessa olevan nuoren näyttelijän taidonnäyte. Seidi Haarla valittiin tänä vuonna läpimurtoaan tekevien eurooppalaisten näyttelijöiden Shooting Stars -ohjelmaan ja Juri Borisov on noteerattu Venäjän arvostetuimpien elokuvapalkintojen ehdokkuuksilla ja palkittu Venäjän elokuva-akatemian myöntämällä Golden Eagle -palkinnolla. Elokuva jatkaa Cannesin Un Certain Regard -palkinnon ensimmäisellä pitkällä elokuvallaan Hymyilevä mies voittaneen Juho Kuosmasen jo yli 10 vuotta jatkunutta yhteistyötä Elokuvayhtiö Aamun ja tuottaja Jussi Rantamäen kanssa. Myös elokuvan filmille taltioinut kuvaaja J-P Passi, lavastaja Kari Kankaanpää, leikkaaja Jussi Rautaniemi, äänisuunnittelija Pietu Korhonen ja foley-artisti Heikki Kossi ovat Kuosmasen pitkäaikaisia yhteistyökumppaneita. Käsikirjoituksen ovat laatineet Andris Feldmanis ja Livia Ulman yhdessä Kuosmasen kanssa, ja elokuvan toinen tuottaja on Emilia Haukka Elokuvayhtiö Aamusta.

Maailman merkittävimmän elokuvatapahtuman pääkilpasarja on sen kruununjalokivi. Cannesin pääkilpasarjassa on esitelty niin Martin Scorsesen, Akira Kurosawan, Federico Fellinin, Spike Leen, Quentin Tarantinon, Pedro Almodóvarin, Jane Campionin kuin Bong Joon-hon elokuvia.

Ohjaaja Juho Kuosmanen on valinnasta innoissaan, mutta iloa varjostaa huoli vallitsevasta tilanteesta: ”Tämä uutinen on tietenkin ihan uskomattoman hieno. On mahtavaa huomata, että ne vaikeasti sanoilla selitettävät tunteet, joita elokuvamme on täynnä, on selvästi osunut maaliin. Seidin ja Jurin upeat roolityöt saavat nyt näkyvyyttä parhaalta mahdolliselta paikalta. En silti halua paukutella henkseleitä tilanteessa, joka koko kulttuurialaa uhkaa, vaikka pandemian pahin vaihe on väistymässä. Itse olen saanut työskennellä pitkien apurahojen turvin ja toivon, että elokuvamme menestys voidaan nähdä onnistumisena, joka mahdollistetaan luomalla kulttuurialalle työolosuhteet, joissa työhön voi keskittyä ilman jatkuvaa pelkoa toimeentulosta ja omasta jaksamisesta”, kommentoi ohjaaja Juho Kuosmanen.

Tuottaja Jussi Rantamäki on samoilla linjoilla: ”Samaan aikaan kun valinta tuntuu täysin ainutlaatuiselta ja mahtavalta, tuleva syksy mietityttää. Miten Cannes-elokuva saadaan varmasti kotimaassa yleisön nähtäväksi? Onko syksyllä vielä rajoituksia, ja jos on, niin jatkuuko kulttuurialan tapahtumien ahdinko? Kulttuuri- ja tapahtuma-ala ei voi loputtomiin ottaa osumaa kaikkien muiden puolesta tässä pandemiatilanteessa.”

Jussi Rantamäen omistaman Elokuvayhtiö Aamun tuotantoihin kuuluvat Kuosmasen Hymyilevän miehen lisäksi muun muassa viime syksynä ensi-iltansa saanut Hamy Ramezanin Ensilumi sekä Hannaleena Haurun ohjaama satiirinen draamakomedia Fucking with Nobody, joka saa ensi-iltansa elokuvateattereissa kautta maan 11. kesäkuuta. Hytti nro 6 -elokuvan teatterilevityksestä vastaa B-Plan Distribution, ja se tulee valtakunnalliseen elokuvateatterilevitykseen syksyllä 2021.

Cannesin 74. elokuvajuhlat järjestetään 6.–17.7.2021. Festivaalin pääpalkinto on Kultainen palmu, jonka lisäksi jaetaan tuomariston erikoispalkinto Grand Prix sekä parhaan kuvauksen, parhaan käsikirjoituksen ja parhaiden näyttelijöiden palkinnot.

Teksti: B-Plan Distribution