Kategoriat
Elokuvat Mtv Katsomo Suoratoistopalvelut

Hyppää japanilaisten makujen maailmaan dokumentissa Jiro Dreams of Sushi

Mtv Katsomosta löytyi mielenkiintoinen dokumentti eräällä Tokion metroasemalla sijaitsevasta Jiro Onon omistamasta sushi-ravintolasta.

Tämä vuonna 2011 valmistunut elokuva on mainio kuvaelma japanilaisten suhteesta ruokaan, sen valmistamiseen ja varsinkin sushiin. Tämä mystinen makujen ja raaka-aineiden yhdistelmä on Jiron ja hänen poikiensa todellinen intohimo.

Kyseinen ravintola on palkittu usealla palkinnolla. Näistä tärkeimpiä ovat ehdottomasti Michelin tähdet, joita ravintolalle myönnettiin. Tähtiä oli vuonna 2019 kolme, mutta ravintola menetti ne, koska tavalliset ihmiset eivät kyenneet enää tekemään varauksia ravintolaan, vaan kokemus kuuluikin yhtäkkiä pelkästään julkkiksille.

Jo tuolloin vuonna 2011 dokumentista saattoi tehdä havainnon, että julkisuus oli nousemassa ikääntyvän Jiron päähän.

Itse olen katsonut elokuvan todella monta kertaa, koska sieluni suorastaan lepää ja rauhoittuu, kun kamera seuraa erilaisten herkkujen valmistumista. Tietyllä tavalla dokumentti on samalla todella hyvä kuvaus japanilaisen yhteiskunnan arvoista ja tavoista toimia. Elokuva tuo loistavasti esiin, miten paljon Japanissa arvostetaan kokemusta ja taitoa.

Samalla Jiro Dreams of Sushi on hyvä näyte siitä, miten kaukana Suomessa tarjoiltava sushi on Japanin tasosta. Heti perään täytyy kuitenkin rohkeasti sanoa, että täällä kylmässä pohjolassa tarjoiltavan sushin laatu on ottanut suuria kehitysaskeleita. Tuo on siis oma mielipiteeni, jota olen valmis puolustamaan.

Joten ota telkun tai tietokoneen ääressä hyvä asento ja sukella makumatkalle, jonka Jiro Ono sinulle tarjoaa.

Ohjaaja: David Gelb

Viimeinen katselupäivä: 31. maaliskuuta 2025

Teksti: Juho Kojima