Kategoriat
Artikkelit Elokuvat

Helsinki Cine Aasia – esittelyssä Min-ho Woon The Man Standing Next

Etelä-Korean presidentti Park Chung-hee salamurhattiin lokakuussa 1979. The Man Standing Next alkaa neljä viikkoa ennen tapausta, kuvaten hänen läheistä piiriään ja sen sisäisiä juonitteluja. KCIA, Etelä-Korean salainen palvelu, oli Parkin oikea käsi vallan kahvassa, mutta sekin on erilaisten sisäisten valtakamppailujen pesä. Park oli ollut vallassa jo 18 vuotta ja yhä useampi oli sitä mieltä, että on aika päästä hänestä eroon.

Ohjaaja Minho Woo on onnistunut luomaan suorastaan vangitsevan elokuvan. Siinä on toimintaa ja jännitystä parhaiden vakoiluelokuvien tyyliin. The Man Standing Next muistuttaa rakenteeltaan Sean Conneryn parhaita James Bond -elokuvia, mutta silti tätä elokuvaa katsoessa missään vaiheessa ei unohdu, että tarina perustuvat tositapahtumiin. Ohjaaja Woo ei mässäile esimerkiksi väkivallalla tai muulla turhalla toiminnalla, tästä voi antaa täydet pisteet.

Elokuvan tunnelma säilyy kireänä alusta loppuun saakka. Ohjaaja Woo tekee mestarillista työtä, koska katsojalle ei missään vaiheessa tule tunnetta, että hänen tunnetilojaan ohjailtaisiin, mutta tapahtumat on rakennettu tavalla, joka huomamatta työntää katsojaa oikeaan suuntaan. Tässä olisi hyvä oppitunti länsimaalaisille elokuvantekijöille.

KCIA:n johtaja Kimin roolissa nähtävän Lee ByungHunin suoritus on todella upea, sillä hän osaa kadota taka-alalle, mutta samaan aikaan Kim on kuitenkin jatkuvasti tapahtumien keskipisteessä. Toinen elokuvan keskushahmoista on presidentti Park Chung-hee (Sungmin Lee). Yhdessä nämä kaksi näyttelijää ja hahmoa luovat koktailin, jota on vaikea vastustaa. Hienointa heidän yhteistyössään on se, että kumpikin antaa toiselle tilaa, eikä yritä varastaa huomiota pelkästään itselleen.

The Man Standing Next on ehdottomasti tämän festivaalin parhaimmistoa.

Helsinki Cine Aasia järjestetään tulevana viikonloppuna virtuaalisesti netissä. Lisätietoja löydät täältä.  

Trailer: shaw theatres

Teksti: Juho Kojima

Juonikuvaus: Helsinki Cine Aasia