Kategoriat
4K UHD Blu-Ray Elokuvat Fyysinen media

Fyysinen media: Arvostelussa Aliens 4K -setti

Hankin eilen James Cameronin ohjaaman Aliens -elokuvan 4K keräilyversion, joka sisältää kolme levyä, joista yksi on natiivi 4K ja kaksi normaalia Blu-Ray-levyä.

Jostain syystä tämä paketti on saanut maailmalla melko ristiriitaisen vastaanoton. James Cameron on käyttänyt ilmeisesti tekoälyä kuvan ja äänen parantamiseen. Selailin tuossa julkaisuun liittyviä kommentteja. Tuo Cameronin ratkaisu tuntuu herättäneen melkoisesti närää.

Nyt on kuitenkin niin, että ohjaaja on onnistunut parantamaan näitä uusia versioita niin paljon, ettei tekoälyn käyttäminen häiritse minua yhtään, vaan tässä tapauksessa se on ollut loistava apuväline.

En ole koskaan aikaisemmin nähnyt yhtä puhdasta 4K -kuvaa. 4K:n resoluutio on HEVC / H.265 encoded 2160p. Aiemmin olen urputtanut siitä, että usean elokuvan kohdalla kuva on todella tumma, mutta Aliens on mukavan kirkas kokemus visuaalisesti. Jokainen yksityiskohta pääsee vuorollaan esille.

Normaalin Blu-Rayn osalta digitaalista kohinaa ja rakeisuutta on onnistuttu vähentämään niin paljon, että kokemus on silläkin puolella varsin nautittava.

Äänimaailman osalta katsoja saa todella hyvän vastineen rahoilleen, vaikka 4K:n kohdalla eräs pieni yksityiskohta närästääkin, sillä Dolby Atmos tuo elokuvan äänitehosteet esille todella hyvin, mutta näyttelijöiden puheen äänitaso on ajoittain liian alhainen.

Normaalin Blu-Rayn äänimaailma puolestaan hyödyntää DTS-HD Master Audio 5.1 -tekniikkaa. Tämä miksaus on hiukan paremmassa tasapainossa kuin edellä mainittu 4K, mutta samalla 4K sisältää äänen osalta enemmän vivahteita ja syvyyttä

Lisämateriaalien osalta tämä setti on varsinainen aarreaitta. Mukana on kaksi dokumenttia, joista toinen on melkein kolmen tunnin pläjäys. Niiden lisäksi mukana on kaikenlaista pientä sälää. Lisämateriaaleja ei ole tekstitetty suomeksi.

Tähdet:

4K: ****

Blu-Ray (1080p): ***

Lisämateriaalit: *****

Ostopaikka: filmihullu Leffakauppa

Hinta 30.00 €

Julkaisun tekniset tiedot:

Video

Codec: HEVC / H.265
Resolution: Native 4K (2160p)
HDR: Dolby Vision, HDR10
Aspect ratio: 1.85:1
Original aspect ratio: 1.85:1

Audio

English: Dolby Atmos
English: Dolby TrueHD 7.1 (48kHz, 24-bit)
English: DTS-HD Master Audio 2.0 (48kHz, 24-bit)
English: Dolby Digital 4.1
French: DTS-HD HR 5.1
Spanish: Dolby Digital 5.1
Music: Dolby Digital 5.1

Arvostelussa käytetyt laitteet:

TV

Panasonic TX-LZ1000 55 (kalibroitu)

4K -soitin

Reavon UBR-X100 4K Ultra HD universaalisoitin

Teksti: Juho Kojima