Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Viimeinen vuoro

Tom Harper (Timothy Spall) lähtee pitkälle bussimatkalle Skotlannin pohjoisimmasta kolkasta synnyinseuduilleen Englannin etelärannikon Land’s Endiin. Paikallisbussien aikatauluja, omaa ikäänsä ja kohtaloa uhmaten hän tekee kaikkensa pitääkseen vaimolleen antamansa lupauksen. Matkasta tulee muistorikas seikkailuretki täynnä käänteitä ja yllätyksiä. VIIMEINEN VUORO on elokuva rakkaudesta, menetyksestä ja ihmisen luonteikkaasta periksiantamattomuudesta.

Elokuva on todella lämminhenkinen. Tom tapaa matkallaan kaikenlaisia ihmisiä. Toiset auttavat herrasmiestä selviämään haastavasta matkastaan, kun taas toiset pelkästään ihmettelevät.

Matkansa aikana Tom muistelee kuollutta vaimoaan ja heidän yhteistä elämäänsä. Katsojalle nuo muistot tuodaan takautumina, jotka ovatkin tämän elokuvan parasta antia, sillä nuoren Tomin ja hänen ihastuttavan vaimonsa Maryn rooleissa nähdään Natalie Mitson ja Ben Ewing, jotka ovat molemmat mahtavia. Näyttelijöiden kemiat todellakin toimivat.

Kaksikko tuo ihanaa valoa ja todella herkkää energiaa tähän hieman synkkään elokuvaan. Ilman tätä tarina olisi todella hidas ja tylsäkin, vaikka Spall onkin taitava näyttelijä, mutta kohtaukset, jotka keskittyvät häneen toistavat toisiaan liikaa. Tuo yksityiskohta pilaa muuten hyvää tunnelmaa. Kuitenkin kylmä tosiasia on, että jos Spall vaihdettaisiin toiseen näyttelijään, ihan keneen vaan, niin homma ei toimisi yhtään.

Jos tiettyjä toistoja olisi todellakin poistettu, niin elokuva olisi ollut loistava. Nytkin se on hyvä, mutta vain hyvä.

Tähdet: ***

Ensi-ilta: 29.09.2023

Ikäraja: 12

Pituus: 86 min.

Ohjaus: Gillies MacKinnon

Käsikirjoitus: Joe Ainsworth

Näyttelijät: Timothy Spall, Phyllis Logan, Natalie Mitson

Genret: Draama

Teksti: Juho Kojima