Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Vain sekunti

Luoteis-Kiinan Gobin erämaan maisemiin asettuvan tarinan keskiössä vankikarkuri ja orpotyttö kilpailevat saadakseen käsiinsä lyhyen filminpätkän – kumpikin hyvin erilaisista mutta inhimillisesti koskettavista syistä. Näpistyksen, takaa-ajon ja tunaroinnin seurauksena filmi melkein tuhoutuu, mutta kylän väki aloittaa pelastusoperaation omanarvontuntoisen koneenkäyttäjä Fanin eli Herra Filmin johdolla.

Vain sekunti on vaikuttava tarina Kiinan 60-luvun kulttuurivallankumouksen ajalta elokuvan merkityksestä. Zhang Yimou, kansainvälisesti tunnustettujen elokuvien Punainen lyhty ja Sankari ohjaaja on sisällyttänyt kuvaukseensa henkilökohtaisia elementtejä ja myös piilotettua poliittista ironiaa.

Vain sekunti on voittanut lukuisia palkintoja, mukaan lukien Asian Film Awardsin parhaan ohjaajan ja sivuroolin palkinnot.

Tässä on yksi kuluvan vuoden parhaista yllätyksistä. Nopeasti mietittynä tämä filmi voi kuulostaa todella pitkäveteiseltä, ja kyllä, moni voi arastella sitä kiinalaisuuden takia, mutta, silloin teet suuren virheen.

Vain sekunti koostuu oikeastaan vain kahdesta asiasta. Filmipätkästä ja kahden ihmisen kohtaloista, jotka kietoutuvat yhteen. Kaikki muu on vain taustatukea näille seikoille. Oman lisänsä kokonaisuuteen tuo tietenkin kuvattava aikakausi, ja sen osana politiikka.

Olen aina nauttinut elokuvista ja tarinoista, joiden merkityksellinen sisältö onnistutaan kohdistamaan yhteen esineeseen tai vain muutamaan henkilöön. Vain sekunti on mainio esimerkki juuri tästä.

Elokuva tuo mielenkiintoisella tavalla esiin tuon ajan Kiinan ideologisen ajattelun. Koko yhteisö puurtaa saman tärkeäksi koetun projektin kimpussa. Vaikka ihmisten innostus ehkä olikin valtion ja politiikan sanelemaa, niin silti siinä oli jotain todella kutkuttavaa ja kiinnostavaa.

Pääosissa nähtävät Yi Zhang ja Haocun Liu tekevät todella hienot roolit. Oikeastaan koko elokuvan onnistuminen riippui kaksikon välisen kemian toimivuudesta, mutta ei huolta, se todellakin toimii. Joka kerta, kun nuorta orpoa esittävä Liu asteli valkokankaalle, niin oli täysin selvää, että tapahtumien ja huomion keskipiste siirtyi häneen, koska nuoren tytön olemuksensa oli niin vahva.

Vain sekunti on todella raikas tuulahdus syksyn elokuvatarjonnassa. Samalla se on erittäin hyvä oppitunti siinä, miten pienestäkin aiheesta saadaan aikaan valloittava kertomus, ja vielä, kun kaikki tämä toteutetaan ilman suuria erikoistehosteita.

Elokuva saa ensi-iltansa huomenna perjantaina.

Trailer: Future Film

Teksti: Juho Kojima