Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Titane

Maailman arvovaltaisimman elokuvatapahtuman Cannesin festivaalin pääpalkinnon Kultaisen palmun voittaja Titane on tarina autonäyttelyissä esiintyvästä show-tanssija Alexiasta, joka ajautuu kohtalokkaaseen syöksykierteeseen ja aloittaa täysin uuden elämän varastetun identiteetin turvin.

Trilleri leikittelee välillä scifi- ja kauhuelokuvan tehokeinoilla, jotka taas tekevät tilaa rikkinäisten keskushenkilöiden ja heidän suhteensa tutkiskelulle. Elokuvan maailma on jatkuvalla syötöllä yllätyksiä tarjoileva, ylitsevuotavan runsas ja kutkuttavasti vaarallinen. Juoneen syvälle uitettu tapa tarkastella sukupuolirooleja ja seksuaalisuutta on monitasoisuudessaan poikkeuksellisen vahvasti kiinni tässä ajassa.

Titane on erikoinen elokuva. Se oli omaan makuuni aivan liian väkivaltainen ja seksuaalinen. Olen aina sanonut, että seksi ja väkivalta kuuluvat elokuviin, jos ne kuljettavat tarinaa eteenpäin. Titanessa mässäillään molemmilla liikaa.

Tarinan keskushenkilö on mieleltään järkkynyt Alexia (Agathe Rousselle). Hänen tielleen osuvat miehet joutuvat kohtaamaan karmean kohtalon. Väkivaltainen kuvio toistuu, kunnes järkkynyt nainen kohtaa palopäällikkönä toimivan Vincentin (Vincent Lindon). Parivaljakon välille muodostuu hyvin erikoinen suhde, joka saa jatkuvasti oudompia ja synkempiä piirteitä.

TITANEn miespääosassa palopäällikköä esittää euroelokuvan supertähti Vincent Lindon. Kuva (c) Carole Bathuel.

Ohjaaja Julia Ducournau vie katsojan niin hurjalle ja suorastaan häiritsevälle matkalle, että pää pyörii vieläkin. Yleensä kirjoitan arvostelun samana päivänä, kun katson elokuvan, mutta tällä kertaa tarvitsin oikeasti aikaa, jotta pystyin jäsentämään ajatukseni.

Titane oli itselleni jostain syystä todella ahdistava ja inhottava kokemus. En edelleenkään osaa avata sen syitä, mutta elokuvan katsomisen jälkeen tuntui siltä, että tarvitsen pitkän suihkun. Varsinkin loppukohtauksen osalta ohjaaja meni aivan liian pitkälle. Kohtaus oli niin outo ja iljettävä, että teki mieli oksentaa.

Kaikesta tästä huolimatta elokuvan kaksi päätähteä ansaitsevat valtavat kehut. He selvisivät vaikeista rooleistaan. Varsinkin Agathe Rousselle joutui varmasti todella koville, koska Alexian rooli vaati koko tunnekirjon läpikäynnin.

Titane saapuu ensi-iltaan huomenna perjantainaa.

Trailer: Night Visions Distribution

Teksti: Juho Kojima