Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: The Batman

Warner Bros. Pictures tuo valkokankaalle Matt Reevesin elokuvan “The Batman”, jonka nimiroolissa Robert Pattinson on kaksoiselämää viettävä Gotham Cityn oma järjestyksenvalvoja ja tämän alter ego, syrjään vetäytyvä miljardööri Bruce Wayne.

Vartioidessaan kahden vuoden ajan kaupungin katuja Batmanin hahmossa kylväen samalla kauhua rikollisten keskuuteen, Bruce Wayne on vajonnut syvälle Gotham Cityn varjoihin. Tukenaan vain muutama luotettu liittolainen—Alfred Pennyworth (Andy Serkis) ja komisario James Gordon (Jeffrey Wright). Tämä yksinäinen oikeuden puolustaja on ottanut tehtäväkseen toimia korruptoituneen hallinto- ja valtakoneiston vastustajana ja kaupungin asukkaiden ainoana koston välineenä.

Kun tuntematon tappaja kohdistaa sadistisen juonensa Gothamin eliittiin, arvoituksellisten vihjeiden vana johdattaa maailman parhaan etsivän tutkimusmatkalle alamaailmaan, missä hän kohtaa monia värikkäitä hahmoja, kuten Selina Kyle/Kissanainen (Zoë Kravitz), Oswald Cobblepot/Pingviini (Colin Farrell), Carmine Falcone (John Turturro) ja Edward Nashton/Arvuuttaja (Paul Dano). Kun todisteet alkavat osoittaa yhä lähemmäs tiettyjä tekijöitä ja salajuonen todelliset mittasuhteet alkavat paljastua, Batmanin on hankittava uusia ystäviä, paljastettava syyllinen ja kitkettävä vehkeilijät Gotham Cityä pitkään piinanneesta mädännäisten vallanpitäjien verkostosta.

Tällä kertaa voi todellakin todeta, että elokuvan nimi The Batman on todella osuva, sillä Bruce Waynea ei näy elokuvassa juuri ollenkaan. Tämä onkin ohjaajalta mainio valinta, sillä Pattinson on aivan mahtava Batmanina, ei niinkään Brucena. Pattinson tuo Yön ritarin rooliin aivan uudenlaista sähköä ja jännitystä.  Jokainen Batmanin liike ja sana oli todella tarkkaan harkittu. Viittasankari ei turhia pukahtanut, vaan viihtyi varjoissa ja tarkkailijana. Tuntui ja näytti siltä, että Pattinson oli oivaltanut hahmonsa sisimmän olemuksen tavalla, jota harvoin näkee.

Otetaanpa seuraavana käsittelyyn Kissanainen. Olen aina ollut sitä mieltä, että maailman paras nainen tuossa roolissa oli Batman Returns-leffassa nähty Michelle Pfeiffer, eikä The Batman muuttanut mielipidettäni, vaikka Zoë Kravitz tekeekin todella hienoa työtä. Tämän elokuvan Kissanainen olikin erilainen tulkinta. Poissa oli kiiltävä nahkapuku, ja tilalla olikin tavallinen rosvohuppu ja moottoripyöräilijän puku. Kravitz oli omalla tavallaan vaarallisen seksikäs ja viettelevä. Kyle ja Batman muodostavat työparin, joka ryhtyy selvittämään Gothamia vaivaavaa korruptiota. Selenalla on salaisuus, joka saattaa kääntää kaiken päälaelleen.

Bruce Waynen uskollinen hovimestari Alfred olikin kokenut melkoisen muodonmuutoksen. Hän vaikutti enemmän sihteeriltä kuin hovimestarilta. En oikeastaan päässyt tästä hahmosta selville, enkä oikein pitänyt edes Andy Serkisin suorituksesta. Robert Pattinson ja Serkis eivät oikein tuntuneet löytävän yhteistä aaltopituutta. Alfredin merkitys jäikin todella pieneksi, vaikka hovimestarin kautta Bruce joutuukin kohtaamaan perheensä menneisyyden haamut.

Mielestäni The Batmanin pahikset jäävät hieman hailuiksi. Varsinkin pääpahis Arvuuttaja on mielenkiintoinen tapaus. Hänen taustansa on moninainen, Paul Dano tekee hyvän suorituksen, mutta silti siitä puuttui jotain. Arvuuttajan jokainen liike oli hieman liian helposti arvattavissa. Hahmo ei oikein päässyt yllättämään.

Gothamin hyvin tuntema Pingviini olikin melkoisen erikoinen tuttavuus. Jotenkin tuntui siltä, että tuon lintumaisen rosvon lisääminen oli keksitty aivan viime sekunnilla, sillä sen verran oudosti kasatulta tuo hahmo vaikutti. Pingviinissä ei ollut mitään pingviinimäistä. Naamassa oli vain yksi iso arpa, siinä melkein koko maskeeraus.

Noiden kahden pahiksen lisäksi elokuvassa nähdään myös Carmine Falcone , joka on ihan ok, mutta ei kuitenkaan jäänyt kunnolla edes mieleen.

Parasta tässä elokuvassa oli ohjaaja Reevesin luoma synkkä ja jännittynyt tunnelma. The Batman on täynnä pimeyttä ja varjoja. Suuri kiitos tunnelman säilymisestä kuuluu myös Pattinsonille, joka osaa todellakin käyttää Batmanin hahmoa taitavasti hyväkseen.

Luulin, että melkein kolme tuntinen leffa tuntuisi pitkältä, mutta loppujen lopuksi aika lensi kuin siivillä, koska valkokankaalla vilisee tapahtumia. Mutta tästäkin huolimatta mieleeni tuli muutaman kerran, että ehkä kokonaisuutta olisi voinut lyhentää edes hieman.

The Batman saapuu ensi-iltaan perjantaina 4.3.

Trailer: Leffat

Teksti: Juho Kojima