Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa Tällä viikolla: OMERTA 6/12

Toimintatrillerissä OMERTA 6/12 Suomen itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto keskeytyy tylysti, kun presidentinlinnaan hyökätään, ja valtionjohto otetaan panttivangiksi.

Suojelupoliisin Max Tanner (Jasper Pääkkönen) määrätään neuvottelijaksi panttivankikriisiin, jonka taustalta löytyy terrori-iskuksi naamioitu suunnitelma Euroopan turvallisuuden horjuttamiseksi. Tannerin on tehtävä rohkeita ja kipeitäkin ratkaisuja selvittääkseen, kuka on iskun takana. Panoksena on ihmishenkien lisäksi koko Eurooppaa uhkaava turvallisuuspoliittinen kaaos. Elokuva perustuu Ilkka Remeksen menestyskirjaan 6/12.

Aku Louhimies yrittää melkein mahdotonta, sillä hän on tehnyt suomalaisen toimintaelokuvan, joka voi jopa menestyä maailmalla. Suomen valtion tulisi olla todella tyytyväinen tapaan, jolla maatamme suorastaan markkinoidaan muulle maailmalle.

Kerrankin edessämme on kotimainen leffa, jossa ei ryypätä eikä naida, vaan keskitytään hienoon toimintaan. Räiskinnällä tai väkivallalla ei kuitenkaan mässäillä, vaan niitä käytetään, kun siihen on oikea tarve.

Tarina ja kerronta pysyvät kasassa melkein koko elokuvan ajan, mutta leffassa on muutama hetki, jolloin Louhimiehen leipoma taikina meinaa kohota hieman liikaa. Ymmärrän houkutuksen, sillä vaikutti aidosti siltä, että ohjaajalla on kerrankin ollut käytössään kaikki lelut ja vimpaimet.

Itse tarina tuntuu lähes pelottavan uskottavalta. Suuri kiitos tästä kuuluu tietenkin Suomen suurimman elokuvatähden Jasper Pääkkösen vetämälle kansainväliselle näyttelijäkaartille, joka on suorastaan timanttinen, mutta myös sille todella hienolle tosiseikalle, että tekijät ovat onnistuneet tekemään valintoja, jotka tehostavat aitoa tunnelmaa. Tähän, kun vielä lisätään, että hyvisten ja pahisten välinen raja ei olekaan täysin selvä, niin syntyvä keitos on todella mielenkiintoinen.

En ole koskaan ollut suuri Pääkkösen fani. mutta nyt minunkin on pakko myöntää, että hän oli täydellinen valinta suojelupoliisissa työskentelevän Max Tannerin rooliin. Pääkkösestä suorastaan hehkui kokemuksen ja iän tuoma varmuus ja jämäkkyys. Nyt voin rehellisesti ja aidosti todeta, että Pääkkönen on päässyt pois Salattujen elämien varjosta. Tässä elokuvassa on muutamia kohtauksia, joiden kohdalla pyörittelin päätäni, mutta nämäkin kohtaukset veivät elokuvaa eteenpäin. Suurin syy tähän oli Pääkkösen uskottavuus.

Sylvia Madsen Kuvaaja: Heikki Leis.

Tannerin työparia ja uskottua Sylvia Madsenia näyttelee Nanna Blondell, joka hurmasi minut täysin. Blondell toi rooliinsa pehmeyttä, mutta samaan aikaan Sylvia oli teräksen kova nainen, joka selvisi tilanteesta kuin tilanteesta terävän älynsä turvin. Tilanteen vaatiessa Sylviä kykeni myös käyttämään aseita, mikä yhdistelmä.

Kokonaisuuden heikoin lenkki olivat tarinan pahikset, jotka olivat suunnilleen Tokmannin tarjouskorien tasoa. Tässä yhdessä asiassa kiteytyy Ilkka Remeksen koko tuotannon isoin ongelma, nimittäin kaavamaisuus. Kun, olet nähnyt yhden pahiksen, niin olet nähnyt ne kaikki.

Sverrir Gudnason Kuva: Antti Rastivo.

Tuo toteamus ei kuitenkaan vesitä Omertan pahiksia aivan täysin, mutta silti tuntuu kuin heidät olisi valittu kierrätyskeskuksen alesta.

Parhaan pahiksen roolin tekee ehdottomasti Vasa Jankovićia näyttelevä Sverrir Gudnason, josta suorastaan säteilee räjähtävää energiaa. Kun, Gudnason oli valkokankaalla, niin keskityin oikeastaan täysin hänen suoritukseensa. Omasta mielestäni, jopa Jasper Pääkkösen upea rooli jäi ajoittain Gudnasonin varjoon-

Omerta 6/12 on ehdottomasti paras kotimainen suurelle yleisölle suunnattu elokuva Louhimiehen Tuntemattoman sotilaan jälkeen. Tämä upea toimintaelokuva saapuu teattereihin 19.11.

Trailer: Leffat

Teksti: Juho Kojima