Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä Viikolla: Ohjus

Joulukuussa 1984 Inarijärveen syöksyi neuvostoliittolainen ohjus, ja kansainvälinen selkkaus oli valmis. Draamakomedia kertoo yksinhuoltaja Niinasta, joka saa uuden alun elämälleen paikallisen sanomalehden toimittajana – ja eteensä mahdollisen jymyjutun kylässä, jossa ei koskaan tapahdu mitään. Niina uppoaa syvälle kansainväliseen ohjuskriisiin.

Joskus olisi mukavaa, jos tällaisista tapahtumista, kuten tuo ohjuskriisi tehtäisiin kunnon elokuva, joka kävisi tapahtumat läpi, eikä tapahtumiin sekoitettaisi romanssia. Tässäkin tapauksessa ikävä kyllä tuollainen romanssi oli luotu, ja sen takia elokuvassa oli mukana ne normaalit suomalaisen parisuhdedraaman ainekset.

Tuossa jokin aika sitten valkokankailla nähtiin elokuva, joka käsitteli Lapuan patruunatehtaan räjähtämistä. Siinä elokuvassa itse räjähdys unohdettiin välillä melkein kokonaan, koska tarinan kantavana voimana olikin turha romanssi. Ohjus kärsii samasta ongelmasta. Niina kohtaa komean hävittäjälentäjän, ja tuo turha rakkaustarina voikin alkaa.

Täytyy myöntää, että ohjaaja Miia Tervo kuitenkin onnistuu pitämään elokuvan tunnelman melko kepeänä ja hauskana. Hänen kirjoittamansa käsikirjoitus pitää huumorin arkisena ja siksi se toimiikin.

Pyry Kähkönen ja Oona Airola. Kuva: Sami Kuokkanen (c) Elokuvayhtiö Komeetta.

Tässäkin elokuvassa esiintyy Hannu-Pekka Björkman. Tällä kertaa herra nähdään paikallislehden pikkuisen väsyneenä päätoimittajana. Tälläkin kertaa mieleni valtasi kuitenkin tunne, että hän näyttelee tietyllä tavalla itseään. Tuostakin huolimatta tämä rooli tuntui olevan melkoisen energinen, joka nostaakin suorituksen tasoa.

Niinan roolissa nähtävä Oona Airola tekee hyvää työtä, vaikka samanlaisia hahmoja kotimaisissa elokuvissa viliseekin todella paljon.  Niina on alussa epävarma, mutta kas, pikkuhiljaa hänestä kasvaa uskaltava toimittaja, joka alkaa haastaa hyväksyttyä totuutta. Hänestä jää kuitenkin lopulta melkoisen pelokas kuva. Olisin toivonut hieman erilaista ratkaisua.

Jos etsit romanttista elokuvaa, jossa pohditaan ajoittain, mihin se Neuvostoliiton ohjus rysähtikään, niin tämä leffa on juuri sinulle. Itselleni se sisälsi liikaa tuota romantiikkaa.

Tähdet: ***

Ensi-ilta: 02.02.2024

Ikäraja: 12

Pituus: 115 min.

Ohjaus ja käsikirjoitus Miia Tervo

Teksti: Juho Kojima