Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Lumipalloefekti

Lumipalloefekti kertoo yhdestä Suomen historian suurimmasta poliittisesta skandaalista. Ohjaaja Pauliina Punkki haluaa ottaa selvää mitä tapahtuu 6500 ihmisen ja 12 000 poron asuttamalla paikkakunnalla Suomen Lapissa. Miten nuoren feministi kunnanjohtajan valinta johti demokratian kriisiin.

Lumipalloefektin tapahtumapaikka on Kittilän kunta. Kittilä ajautui demokratian kriisiin vuonna 2013. Kunnanjohtajan ja kuntapäättäjien välinen luottamuspula sai aikaan mediasirkuksen, valtion laatiman uudenlain Lex Kittilän ja Suomen suurimmat rikosoikeudenkäynnit kuntapäättäjiä vastaan. Yksi elokuvan henkilöistä, viime vuonna Kittilän kunnanjohtajan virkaan valittu, sai keväällä 2023 Korkeimman oikeuden tuomion virka-aseman väärinkäyttämisestä. Tuomiosta huolimatta hän saa pysyä virassaan.  Tällainen lumipalloefekti voi tapahtua missä vain ja milloin vain, myös talven ihmemaassa, revontulten keskellä ja yhdessä maailman vähiten korruptoituneista

Elokuva paljastaa mainiolla tavalla, miten kieroutunutta pienen paikkakunnan kunnallispolitiikka voikaan olla. Samat henkilöt pysyvät luottamustehtävissä vuosikymmenestä toiseen, eikä mikään pääse kehittymään. Sukulaiset ja kaverit pitävät toisistaan huolta. Ulkopuolisten ei anneta haastaa totuttua järjestelmää, jos joku uskaltaa edes yrittää, niin elämästä voidaan tehdä todella vaikeaa.

Dokumentissa todettiin monta kertaa, että kittiläläiset ovat ihan tavallisia suomalaisia, mutta heti perää kuitenkin todettiin, että lappalaisia täytyy ymmärtää. Heillä, kun nyt vaan on nämä omat tapansa, ristiriitaista viestintää, eikös.

Kuva elokuvasta Lumipalloefekti

Paikalliset poliitikot valittivat kovasti sitä, että erotettu kunnanjohtaja ei toiminut oikein, eli ilmeisesti hän yritti haastaa Kittilän vuodesta toiseen samoina pysyneitä normeja, mutta tämähän ei tietenkään käynyt laatuun.

Oli lähinnä huvittavaa kuunnella, kun päättäjät yrittivät todistella, että kaikki oli hoidettu kunnolla. Samalla asioita kuitenkin puitiin oikeudessa. Eräskin totesi, että asiat nyt vaan hoidetaan niin kuin ne on aina hoidettu. Jatkuvasti tuli tunne, että kaikki kyllä tiesivät, että homma ei nyt ihan mennyt lakien ja asetusten mukaan, mutta sitähän ei tietenkään myönnetty. Tuossa kohtaa minulle tuli tunne, että korruptio oli selvää.

Lähinnä kaikkia tuntui ottavan päähän, kun homma oli päässyt karkaamaan julkisuuteen, ja vielä sekin, että nyt asiasta tehtiin dokumenttikin.

Pauliina Punkki on mielestäni tehnyt todella tärkeää työtä paljastaessaan, miten Kittilässä toimittiin. Dokumentti oli valtavan hyvä kunnallisen demokratian puolustuspuheenvuoro, joka jokaisen pitäisi nähdä, ettei samanlainen sekoilu toistuisi.

Tähdet: ****

Ensi-ilta: 06.10.2023

Ikäraja: Sallittu

Pituus: 90 min.

Ohjaus: Pauliina Punkki

Käsikirjoitus: Pauliina Punkki

Genret: Dokumentti

Teksti: Juho Kojima