Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Gran Turismo

Gran Turismo perustuu uskomattomaan tositarinaan, joka kertoo altavastaajien tiimistä – vaikeuksissa olevasta työväenluokkaisesta konsolipelaajasta (Archie Madekwe), epäonnistuneesta entisestä kilpa-autoilijasta (David Harbour) ja idealistisesta moottoriurheilujohtajasta (Orlando Bloom). Yhdessä he riskeeraavat kaiken päästäkseen moottoriurheilun huipulle. Gran Turismo on inspiroiva, jännittävä ja toiminnantäyteinen tarina, joka todistaa, että mikään ei ole mahdotonta, kun polte tulee sisältä.

Ollaanpa heti näin alkuun täysin rehellisiä. En tunne tositarinaa, johon elokuva perustuu, joten en pysty arvioimaan näkemääni tuolta kantilta. Mutta, kun nyt kuitenkin on kyse tosipohjaisesta kerronnasta, niin on pakko tarttua heti elokuvan suurimpaan ongelmaan.

Käsikirjoitus on todella kevyttä tavaraa. Repliikit ovat ajoittain liiankin siirappisia. Tämä on todella ärsyttävää, sillä sen takia leffasta katoaa paikoittain mielenkiinto täysin, koska keskityin liikaa myötähäpeään. Käsikirjoittajat Zach Baylin, Will Dunn ja Jason Hall olivat tehneet näköjään päätöksen, että tarinan henkilöt eivät käy yhtään sisäistä dialogia itsensä kanssa, vaan kaikki sanotaan ääneen. Tästä tavasta käyvät hyvänä esimerkkinä roolihahmojen mielipiteet toisistaan. Mitään rajoja ei tunneta, vaan kaikki sanotaan päin naamaa.

Tässä elokuvassa on toinenkin isompi ongelma, joka on hyvinkin tuttu genren elokuvista, sillä tarinan lopputulos on etukäteen tiedossa tai ainakin helposti arvattavissa, eikä elokuva oikein tiedä, mitä ongelman kanssa pitäisi tehdä.

Gran Turismosta tulee väistämättä mieleen Tom Cruisen aikoinaan tähdittämä Days of Thunder. Elokuvissa on paljon samoja piirteitä, mutta Cruisen klassikossa tarina on mielenkiintoisempi ja se pysyy paremmin kasassa.

Kuva: Archie Madekwe stars in Columbia Pictures GRAN TURISMO. Photo by: Gordon Timpen ©2023 CTMG. All Rights Reserved. Gran Turismo is a trademark of Sony Interactive Entertainment Inc.

Mielestäni Gran Turismo loistaa, kun autot ja kuskit ottavat toisistaan mittaa. Ohjaaja Neill Blomkamp on selvästi keskittänyt suurimman osan tarmostaan juuri tähän osa-alueeseen. Sehän onkin ymmärrettävää, sillä perustuuhan elokuva Sony Playstation-konsolin kuuluisaan ja supersuosittuun ajosimulaattoriin. Jo pelkästään näiden lumoavien ajokohtausten takia suosittelen, että katsot elokuvan mahdollisimman suurelta valkokankaalta.

Näyttelijöiden osalta koko shown varastaa David Harbour, joka nähdään nuorten kuskien valmentajan Jack Slaterin roolissa. Slater ottaa suojatikseen Jann Mardenboroughin (Archie Madekwe). Lupaavasta kuskista ryhdytään muokkaamaan oikeaa kilpakuskia.

Näyttelijäkaksikon välinen vuorovaikutus nojaa täysin Harbourin valovoimaan, eikä hänen nuori kollegansa pärjää tuossa kiihdytyskisassa alkuunkaan. Madekwe on jotenkin jäykkä, ja tuo syökin osan hänen hahmonsa vetovoimasta.

Gran Turismon kohdalla on kaiken edellä mainitun lisäksi muistettava, että Sony markkinoi sen avulla tekemäänsä peliä. Tämä seikka on onnistuttu peittämään melko hyvin, mutta tuo yksityiskohta kummittelee kuitenkin taustalla. Onko GT hyvä elokuva, noh ei, mutta pisteitä pitää kuitenkin antaa yrityksestä. Elokuva saapuu ensi-iltaan tämän viikon perjantaina.  

Tähdet: **

Teksti: Juho Kojima