Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi illassa tällä viikolla: Dyyni: Osa 2

Dyyni: Osa kaksi seuraa Paul Atreidesin myyttistä matkaa hänen liittoutuessaan Chanin ja fremenien kanssa ollessaan kostoretkellä salaliittolaisia vastaan, jotka tuhosivat hänen perheensä. Kohdatessaan valinnan elämänsä rakkauden ja tunnetun universumin kohtalon välillä hän ponnistelee ehkäistäkseen hirvittävän tulevaisuuden, jonka vain hän voi nähdä ennalta.

Saaga jatkuu palkitun elokuvantekijä Denis Villeneuven aloittaessa seuraavan luvun Frank Herbertin maineikkaasta romaanista Dyyni, tähtiluokan kansainvälisen näyttelijäkaartin kanssa. Warner Bros. Picturesin ja Legendary Picturesin Dyyni: Osa kaksi on kovasti odotettu jatko-osa vuoden 2021 kuusi Oscaria voittaneelle Dyynille.

Tämä elokuva on täydellistä visuaalisuuden juhlaa. Katsojaa kuljetetaan upeasta kohtauksesta toiseen. Tällä kertaa on pakko todeta, että versiolla on väliä. Dyynin uusi valtataistelu kannattaa katsoa Imaxissa, jos se vain on sinulle mahdollista. Ei normaalissakaan versiossa ole mitään vikaa, mutta se häviää kuitenkin melkein kaikessa Imaxille.

Villeneuve tekee melkein mahdottoman tempun, sillä tämä jatko-osa on edeltäjäänsä parempi. Ensimmäisessä osassa kärsittiin välillä energian puutteesta. Toisessa osassa oli vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ohjaaja Villeneuve tai toinen käsikirjoittaja Jon Spaihts eivät onneksi uhraa Frank Herbertin alkuperäistä tarinaa vauhdille tai toiminalle, vaan tarinaa kuljetaan varmalla otteella.

Kuva: © 2023 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Jos et ole jostain syystä ole katsonut ensimmäistä elokuvaa, niin toisen osan tapahtumien seuraaminen voi olla todella vaikeaa, sillä toinen osa lähtee liikkeelle vauhdikkaasti, eikä selityksille jää aikaa.

Tärkein syy toisen osan lähes täydelliseen onnistumiseen on se, että ensimmäisessä osassa Paulin roolissa nähty Timothée Chalamet on hienossa iskussa. Ensimmäisessä osassa nuorukainen oli hieman eksyksissä. Tällä kertaa hän ottaa valkokankaan komentoonsa, eikä asia jää tippaakaan epäselväksi. Chalametin varmuus teki todellisen vaikutuksen. Hän on nyt Dyynin valtias!

Myös Chanin roolissa nähtävä Zendaya ottaa tällä kertaa osansa hienosti haltuun. Samalla hän tarjoaa toimivan vastavoiman ärjyvälle Paulille. Tämä kaksikko on todella hyvä yhdessä.

Elokuvan näyttelijät ovat jokainen loistavia, mutta haluan nostaa erään esille, sillä upea Christopher Walken nähdään keisarin roolissa. Vaikka hallitsijan osa jää harmittavan pieneksi, niin siitäkin huolimatta Walken tuo elokuvaan vahvan, mutta hiljaisen persoonansa, joka takaa pikkutarkasti kehitetyn hahmon.

Villeneuve on tietynlaisen maisemakuvauksen mestari. Hänen käsittelyssään planeetta Arrakisin aavikot pääsevät loistamaan, varsinkin silloin, kun elokuva katsotaan Imaxissa, koska formaatissa käytettävä kuva on valtava, ja värit täyteläiset.

Kokemuksen viimeistelee Hans Zimmerin säveltämä kaunis ja karu musiikki, joka jatkaa edellisen osan vahvoja musikaalisia perinteitä.

Tämä elokuva pitää nähdä teatterissa!

Tähdet: Imax: ***** Normaali versio: ***

Ensi-ilta: 28.02.2024

Ikäraja: 12

Pituus: 166 min.

Ohjaus: Denis Villeneuve

Käsikirjoitus: Denis Villeneuve ja Jon Spaihts

Teksti: Juho Kojima