Kategoriat
Elokuvat Suoratoistopalvelut Viaplay

Nyt Viaplayssä: Dumb Money

Dumb Money on varsinainen Daavid vastaan Goljat -kertomus. Elokuva perustuu järjettömään tositarinaan tavallisista ihmisistä, jotka käänsivät Wall Streetin päälaelleen ja rikastuivat tekemällä GameStopista (kyllä, ostoskeskuksen videopelikaupasta) maailman kuumimman yrityksen.

Kaiken keskellä on tavallinen tyyppi Keith Gill (Paul Dano), joka aloittaa koko tapahtumasarjan upottamalla säästönsä osakkeisiin ja julkaisemalla siitä postauksen sosiaalisessa mediassa. Kun hänen postauksensa alkavat räjähtää käsiin, mullistuu myös Keithin ja kaikkien hänen seuraajiensa elämä. Osakevinkistä kasvaa ilmiö ja kaikki rikastuvat – kunnes miljardöörit alkavat taistella vastaan, ja molempien osapuolten maailmat kääntyvät ylösalaisin.

Tässä meillä on elokuva, joka varmasti jakaa mielipiteitä. Siinä tehdään komediaa sijoittamisesta, joka on kiinnostanut minua. Ollaan nyt kuitenkin myös raadollisen rehellisiä, tietyllä tasolla hauskuutus menee myös yli, koska kyse on myös vakavasta asiasta.

Ehkä mielenkiintoisin havaintoni tämän elokuvan kohdalla olikin se, kuinka paljon amerikkalainen yhteiskunta elää rahan kautta. Kun mahdollisuus tehdä rahaa avautuu, niin kaikki muu unohtuu. Tottahan toki tätäkin asiaa liioitellaan tässä elokuvassa, mutta olen viettänyt aikaa Jenkkilässä sen verran, että voin todistaa tuon yksityiskohdan pitävän todellakin paikkansa

Dumb Money on myös todellinen kannanotto isojen sijoitusfirmojen ylivaltaa vastaan. Oli mahtavaa katsoa, kun isojen yritysten kihot hikoilivat ruutujensa ääressä, kun tavalliset ihmiset pistivät markkinat täysin sekaisin. Tämä olikin kokonaisuuden parasta antia.

Seth Rogan stars as Gabe Plotkin in DUMB MONEY.© 2023 CTMG, Inc. All Rights Reserved.

Elokuvassa oli kuitenkin tiettyä väreilyä, josta en pitänyt. En oikein edes osaa selittää, mikä tuo asia oli, mutta tarinassa oli tiettyjä yksityiskohtia, joita tuputettiin katsojalle ehkä hieman liikaa, Yksi niistä oli se, että tavallisten roolihahmojen tavallisuutta tuotiin hieman liikaa esille.

Koin melkoisen yllätyksen, kun huomasin, kuka näytteli erään sijoitusrahaston pamppua Gabe Plotkinia. Sehän oli Seth Rogen! Yleensä hänen roolinsa ovat todella koomisia, mutta tällä kertaa Gaben hahmo tarjosikin hänelle ihan oikean vakan haasteen. Gabe ei ollut mikään hauska tyyppi, vaan kaveri, joka otti työnsä vakavasti. Rogen ymmärtää paikkansa tarinassa täydellisesti.

Elokuvan todellinen tähti on Paul Dano, joka todisti jälleen olevansa varsinainen kameleontti. Hänethän muistetaan esimerkiksi elokuvista Looper ja The Batman. Keith Gill on roolihahmona varsinainen nörtti. Danolle rooli sopii todella hyvin, sillä hänestä löytyy sekä koomikko ja vakava näyttelijä. Dano pystyy antamaan väriä kohtauksille, jotka perustuvat melkein kokonaan dialogiin, mutta heti perään hän pystyy heittämään todella vakavaa draamaa. Dano ansaitsee työstään palkintoja, sillä hän pystyy sulautumaan rooliinsa niin hyvin, etten edes tajunnut, että kyseessä oli Dano.

Tähdet: ***

Ikäraja: Sallittu

Pituus: 105 min.

Ohjaus: Craig Gillespie

Käsikirjoitus: Lauren Schuker Blum ja Rebecca Angelo

Teksti: Juho Kojima