Kategoriat
Disney+ Elokuvat Nyt Teatterissa Suoratoistopalvelut

Ensi-illassa tällä viikolla: Disneyn Cruella

Oscar®-voittaja Emma Stone (La La Land) nähdään pääosassa Disneyn uudessa live action -elokuvassa Cruella, joka kertoo erään elokuvahistorian pahamaineisimman – ja muodikkaimman – pahiksen, Cruella de Vilin, kapinallisesta nuoruudesta.

70-luvun Lontooseen, keskelle punk rock -vallankumousta sijoittuva Cruella seuraavaa nuorta Estella-nimistä huijaria, joka on sekä nokkela että luova – ja päättänyt nousta muotimaailman suureksi nimeksi. Hän ystävystyy nuorten varkaiden kanssa, jotka arvostavat Estellan vallattomuutta ja yhdessä he onnistuvat rakentamaan itselleen elämän Lontoon kaduilla.

Eräänä päivänä Estellan muotitaju kiinnittää paronitar von Hellmanin huomion. Paronitar, jota esittää kaksinkertainen Oscar®-voittaja Emma Thompson (Talo jalavan varjossa, Järki ja tunteet), on muotilegenda, joka on sekä ylettömän chic että kuolettavan kopea. Heidän kohtaamisensa tuo esiin paljastuksia ja laittaa liikkeelle tapahtumaketjun, jonka seurauksena Estella päästää pirullisen puolensa valloilleen ja hänestä kuoriutuu esiin räikeä, muodikas ja kostonhaluinen Cruella.

Emma Stone as Estella in Disney’s live-action CRUELLA. Photo by Laurie Sparham. © 2021 Disney Enterprises Inc. All Rights Reserved.

Nyt voin kerrankin todeta, että tämä leffa yllätti todella positiivisesti. Toki leffa on Disneymäisen kepeä, mutta tällä kertaa se on juuri oikea valinta. Nautin näkemästäni alusta loppuun saakka. Tarinassa oli juuri sopiva ripaus fantasiaa, mutta tapahtumat tuntuivat koko ajan aidoilta.

Cruellan rooli todellakin sopii Stonelle erinomaisesta. Kaikesta näkee, että hän nauttii työstään jokaisella solullaan. Emma Stonen kokema muutos Estellasta Cruellaksi on toteutettu todella upeastij a se tapahtuu lähes huomaamatta. Stonen kyky vaihtaa persoonien välillä on lähes häikäisevän upeaa katsottavaa. Hänestä löytyy todellista pehmeyttä, lämpöä ja huumoria, mutta kun Cruella liihottelee areenalle, valkokangas on täynnä viekkautta, juonittelua ja riemastuttavaa ilkeyttä.

(L-R): Mark Strong as John the Valet and Emma Thompson as the Baroness in Disney’s live-action CRUELLA. Photo by Laurie Sparham. © 2021 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Stonelle loistavaa tukea tarjoaa Emma Thompson. Kaksikko suorastaan miekkailee keskenään niin, että kipinät lentävät. Tuntuu siltä, että molemmat näyttelijät imevät toisiltaan positiivista energiaa, jonka tulokset näkyvät suoraan valkokankaalla. Näyttelijöiden välillä vallitsee selvästi todella kova luottamus, jonka turvin vaativatkin kohtaukset onnistuvat hienosti.

Elokuva näyttää ja kuulostaa todella upealta. Se, että aikakaudeksi valikoitui, 70-luku on osuva valinta. Tarinassa niin tärkeässä roolissa oleva muoti pääsee upeasti esille. Jenny Beavanin häikäisevät pukuluomukset toimivat todellisina katseenvangitsijoina. Varsinkin Thompsonin esittämä Paronitar pääsee toimimaan näiden upeuksien parissa.

Cruellan korvia hivelevästä musiikista vastaa itselleni täysin uusi tuttavuus Nicholas Britell. Kokemus oli muutenkin niin miellyttävä, että jatkossa tulen seuraamaan hänen uraansa erittäin tarkkaan.

Tämä Craig Gillespien ohjaama upea elokuva tulee Suomessa ensi-iltaan 28.5. Jos et pääse teatteriin, ei hätää, sillä Cruella tulee saataville myös Disney+:n maksulliseen Premier Access -lisäpalveluun.

Trailer: Disney Suomi

Teksti: Juho Kojima