Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa huomenna: Moonage Daydream

Ohjaaja Brett Morgenin (The Kid Stays In The Picture, Kurt Cobain: Montage Of Heck, Jane) Moonage Daydream tarjoaa genrerajoja rikkovan katsauksen David Bowien taiteeseen ja musiikkiin.

David Bowie, jota pidetään yhtenä kaikkien aikojen suurimmista artisteista, on ollut kulttuuri-ikoni yli 50 vuoden ajan. Moonage Daydream on ensimmäinen David Bowiesta kertova elokuva, jolle hänen perikuntansa on antanut tukensa. Ohjaaja Brett Morgen sai elokuvaa varten käyttöönsä perikunnan mittavan kokoelman aineistoja.

Hämmästyttävän kirjavan kuvaston, henkilökohtaisen videomateriaalin, ennennäkemättömien esitysten sekä David Bowien oman musiikin ja sanojen välityksellä kerrottu Moonage Daydream kutsuu katsojat uppoutumaan Bowien ainutlaatuiseen maailmaan.

Vuonna 2017 Bowien perikunta antoi ohjaaja Brett Morgenille pääsyn yli 5 miljoonaa artikkelia sisältävään kokoelmaan, joka sisälsi muun muassa harvinaisia piirroksia, äänityksiä, taltiointeja ja päiväkirjoja. Morgen työsti aineistosta elokuvaa neljän vuoden ajan. Lopuksi elokuvan äänimaailmaa, animaatioita ja väripalettia työstettiin vielä 18 kuukauden ajan. Elokuvan äänitiimi, johon kuuluvat Bowien pitkäaikainen yhteistyökumppani ja ystävä, musiikkituottaja Tony Visconti ja Oscar-palkittu äänimiksaaja Paul Massey (Bohemian Rhapsody), toi Bowien alkuperäiset äänitykset elokuvateatteriympäristöön.

Uransa aikana ja yli sukupolvien Bowie opetti, että erilaisuudessa on voimaa. MOONAGE DAYDREAM on Bowien tiekartta 2000-luvulla selviytymiseen; kutsu juhlimaan hänen perintöään ja edelleen nähtävissä olevia vaikutteitaan.

En ole koskaan ollut Bowien fani. Luulin, että tämä dokumentti antaisi mielenkiintoisen kuvauksen tämän mystisen artistin elämästä ja urasta. Noh olihan siinä sitäkin, mutta oikeastaan kertomus keskittyy yllättävän paljon kuvalliseen ilmaisuun. Värit ja kuviot välkkyivät koko IMAX-kankaan leveydeltä.

Kuvailmaisun ja valtavan äänimaailman keskelle oli heitetty pieniä pätkiä maestron haastatteluista, joilla otettiin pieni ja kevyt pintaraapaisu hänen uskomattomasta tarinastaan.

Tuntui enemmän, että kyseessä olikin sukellus David Bowien sekavaan, mutta räiskyvän mielenkiintoiseen sieluun. Tämä teki tästä dokumentista kaikesta huolimatta hyvän kokemuksen. Samalla on kuitenkin todettava, että jos et tunne Bowien tarinaa, niin tästä dokumentista on hieman vaikeaa saada irti paljonkaan.

Trailer: Universal Movies Finland

Teksti: Juho Kojima