Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Arvostelussa: Barbie

Elämä Barbiemaassa on täydellistä. Paitsi jos sinulla on eksistentiaalinen kriisi. Tai jos olet Ken.

Nyt tuokin elokuva on sitten nähty. Odotin siltä oikeastaan todella vähän. On suoranainen ilo sanoa, että yllätyin positiivisesti. Elokuva käsitteli ihmiskunnan suhdetta materialismiin ja siihen, miten sukupuoliroolit on jaettu. Olin todellakin yllättynyt. Miten naisen tulisi käyttäytyä, ja mitä tapahtuu, jos roolit käännetäänkin ylösalaisin. Eli, tämän elokuvan kielellä, jos valta Barbiemaassa annettaisiin Keneille.

Mutta tässä kohtaa tullaan tietenkin siihen pinkkiin tosiasiaan, että kyseessä on kuitenkin Barbien elokuva, joten se tukee tietynlaista asennetta ja maailmankuvaa. Siitä, onko elokuvan tarjoama ajatusmaailma se oikea, voidaan väitellä vapaasti. Itselleni elokuvan tietyt kohtaukset tuottivat närästyksen, koska näissä kohtauksissa elokuvantekijät näyttivät mielestäni naisille ja tytöille, mikä on heille hyväksytty ajatusmaailma. Elokuvan viimeinen kohtaus on tästä loistava esimerkki. Luulen, että on parasta, jos jokainen katsoo sen itse.

Kuva: Courtesy Warner Bros. Pictures. © 2022 Warner Bros. Entertainment Inc. All Rights Reserved.

Täytyy myös olla kylmän rehellinen ja muistaa, että koko elokuva on leluyhtiön valtava mainos, jolla Barbie-nukkeja markkinoidaan pienille tytöille. En tietenkään itse kuulu näiden tuotteiden kohderyhmään, mutta silti on pakko myöntää, että piilotettu ja alitajuinen markkinointi oli erittäin tehokasta. Pinkkiä maalia ei todellakaan ollut säästelty, vaan elokuvan tekemiseen oli kulutettu koko maailman varastot.

Margot Robbie on kuin tehty Barbien rooliin. Hän on ihanan kepeä, kun sitä tarvitaan, mutta häneltä onnistuvat myös dramaattiset kohtaukset. Robbie on myös selvästi ymmärtänyt roolinsa Barbien markkinoinnin välineenä. Onko se hyvä vai huono asia? Siitäkin voidaan väitellä.

Barbie-elokuvan parasta antia oli hieman yllättäen Ryan Goslingin luoma tulkinta Kenistä, joka oli tietenkin täysin Barbien pauloissa, mutta uusien tuulien alkaessa puhaltaa, Kenin mieli muuttuu. Niinpä Barbiemaan Kenit nappaavat vallan, sillä seurauksella, että Barbiet joutuvat palvelijoiden rooliin, ja kaikki tämä on ihmismaailman syytä. Goslingin suoritus loksauttaa leuat. Joissain elokuvissaan hän on ollut todella jäykkä ja suorastaan väritön, mutta nyt hänen luovuutensa pääsi valloilleen ja sitä oli mahtava seurata.

Barbie pyörii nyt elokuvateattereissa.

Tähdet: ***

Teksti: Juho Kojima