Kategoriat
Elokuvat Klassikot TV Yle

Tänään Yle Teemalla: The Alamo

Länneneepos kuuluisasta Alamon taistelusta, jossa pieni joukko Texasin itsenäistymistä ajavia taistelijoita, joukossaan Davy Crockett ja Jim Bowie, joutui suuren meksikolaisarmeijan piirittämäksi. Pääosissa nähdään John Wayne, Richard Widmark, Laurence Harvey, Frankie Avalon, Patrick Wayne ja Linda Cristal.

Tämä John Waynen vuonna 1960 ohjaama elokuva voitti yhden Oscarinkin. Tuo kultainen patsas annettiin parhaasta äänisuunnittelusta.

The Alamo ei nyt aivan kuulu omiin suosikkeihini, kun puhutaan länkkäreistä. Se on tolkuttoman pitkä, eikä tarinan kanssa pidetä sitten yhtään kiirettä. Wayne ilmeisesti yrittää saada katsojan kiintymään elokuvan hahmoihin, mutta siinä samalla katsoja ehtii kyllä jo väsähtää.

Waynen esittämä Crockett on melkoisen tavallinen tapaus suuren amerikkalaisen tähden uralla. Hahmon arvot ja tavoitteet ovat selkeät kuin kirkas kesäsää. Pahat meksikolaiset on lyötävä, millä keinolla hyvänsä. Mitään uutta tämä rooli ei onnistu tuomaan esiin Waynesta, vaan kaikki on nähty jo aiemmin.

Elokuvan parasta antia ovatkin säveltäjä Dimitri Tomkinin herkät sävellykset, jotka tuovat kertomukseen yllättävää pehmeyttä.

Elokuva alkaa kello 21.50.

Tähdet: ***

Teksti: Juho Kojima