Kategoriat
Elokuvat TV Yle

Tänään Teemalla: Das Boot

ALAAAARMM!!!!

Sanotaan se nyt suoraan, Das Boot on kaikkien aikojen paras sotaelokuva, jos laskuista jätetään pois Tuntematon sotilas. Miksi väitän näin? Tämä sukellusvenedraama uskalsi näyttää merisodan kaikki puolet.

Ennen partioon lähtöä miehistö piti hauskaa villeissä juhlissa. Viina virtasi ja kaikilla oli hauskaa. Partiomatkan alussa tunnelma oli korkealla, kun miehistö janosi päästä Atlantilla seilaavien liittoutuneiden saattueiden kimppuun. Yksi asia, jonka Das Boot tuo esille erityisen hyvin oli se, että nämä sukellusveneen sisälle suljetut miehet joutuivat kestämään loputonta tylsyyttä, jonka hälytyskellon rääkäisy ja huuto ALAARM saattoivat katkaista koska vain.

Lopulta veneen miehistö joutuu taisteluun Brittilaivastoa vastaan. Taistelukohtaukset ovat todella raastavia ja suorastaan pelottavia, koska syvyyspommit räjähtelevät ja katsojan ja koko miehistön maailma täyttyy paukkeesta, huudoista, savusta ja kauhusta.

Näyttelijät tekevät niin hienoa työtä, että sanat eivät riitä. Kapteenin roolissa nähtävä Jürgen Prochnow on lähes maagisen hyvä. Hän on todellakin päässyt roolihahmonsa ytimeen. Elokuvan toisessa pääosassa nähdään Herbert Grönemeyer, joka näyttelee luutnantti Werneriä. Tämä nuori idealistinen sotakirjeenvaihtaja hyppää sukellusveneen matkaan kokeakseen jotain uutta ja jännittävää. Veneen kapteeni toteaakin miehistölleen sarkastisesti, että luutnantti haluaa katsella ympärilleen ja nähdä saksalaisia sankareita. Grönemeyer on aivan mahtava roolissaan.

Das Boot tänään Teemalla kello 21:00.

Trailer: John Sam

Teksti: Juho Kojima