Kategoriat
Elokuvat Nelonen TV

Tänään Nelosella: For A Few Dollars More

Dollaritrilogian toisena osana tunnettu italowestern kilpailevista palkkionmetsästäjistä, jotka jahtaavat samaa rosvopäällikköä auringonpaahteisissa ja ruudinsavuissa tunnelmissa. Pääosissa nähdään Clint Eastwood ja Lee Van Cleef, Ohjauksesta vastaa itse mestari Sergio Leone.

Kyseessä on omasta mielestäni kaikkien aikojen paras länkkäri, jossa kaikki palapelin osaset loksahtavat täydellisesti kohdalleen Clint Eastwood ja Lee van Cleef ovat täydellinen parivaljakko. Kummankaan roolihahmo ei turhia jorise, mutta heidän tekonsa ja paukkurautansa hoitavatkin puhumisen. Varsinkin Eastwoodin täydellisyyttä hipova vähäeleisyys tekevät minuun vaikutuksen joka ikinen kerta. Lee Van Cleefin silmissä on jotain, joka vetoaa minuun aivan erityisellä tavalla.

Eversti Douglas Mortimer (Van Cleef) jahtaa elokuvan pahista El Indiota aivan erityisestä syystä, ja se ei liity maalliseen mammonaan. Indion roolissa nähtävä Gian Maria Volontè tekee niin mahtavaa työtä, että päätä huimaa. Indion rääkyvä nauru osuu luihin ja ytimiin.

Viime vuonna kuollut legendaarinen säveltäjä Ennio Morricone loi tähän elokuvaan musiikin, joka jää elokuva historiaan yhtenä parhaista. Elokuvassa on eräs kaksintaistelukohtaus, jonka musiikilliselle neroudelle ei löydy kilpailijaa.

Sergio Leonen käyttämät tyylit ja tekniikat pääsevät tässä elokuvassa täydellisesti oikeuksiinsa. Varsinkin lähikuvia käytetään nerokkaasti.

For A Few Dollars More tänään Nelosella kello 22:35.

Trailer: Movieclips Classic Trailers
Video: DR Koncerthuset

Teksti: Juho Kojima