Kategoriat
Elokuvat Nelonen TV

Tänään Nelosella: 007 – rakastettuni

Kolmas Roger Mooren pääosittama Bond-seikkailu käynnistyy Itävallan Alpeilta, jossa sankariagentti pakenee täpärästi KGB:n väijytyksestä. Palattuaan MI6:n päämajaan Bond ryhtyy selvittämään Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen laivastoilta kadonneiden ydinsukellusveneiden arvoitusta.

Matkustettuaan Egyptiin hän saa aisaparikseen KGB-agenttikaunotar Anya Amasovan (Barbara Bach), jonka kanssa hän päätyy Sardiniassa majailevan meritutkija Karl Strombergin (Curd Jürgens) jäljille. Mutkia matkaan tuo myös superroisto Jaws (Richard Kiel). Aiemmin viidennen Bond-elokuvan Elät vain kahdesti (1967) ohjannut Lewis Gilbert ohjasi sittemmin myös Bond-seikkailun 007 – Kuuraketti (1979). Elokuvan Oscar-ehdokkuudella huomioidun tunnuskappaleen Nobody Does It Better esittää Carly Simon.

Tämä Bond-elokuva on ensimmäinen, jonka Albert R. Brocolli tuotti yksi. Se on myös ensimmäinen, jossa käytettiin Pinewood Studion maille rakennettua melkoisen kokoista hallia, johon pystytettiin elokuvan lopussa käytetyn öljytankkerin lavasteet.

Roger Mooren kuiva, mutta hersyvä huumori jyllää. Kuvauspaikat ovat henkeäsalpaavan kauniita.  Osa kohtauksista on kuvattu Egyptissä. Elokuvan tekemisestä kertovassa dokumentissa tulee esille, että itse tuottaja Brocolli kokkasi Egyptissä spagettia koko kuvausryhmälle, koska paikallinen ruoka aiheutti vatsavaivoja.

Leffan pahiksena nähtävä Jürgens on yksi parhaista Bond-pahiksista. Stromberg on aina ollut mielestäni todella uskottava, vaikka hänen juonensa onkin suunnilleen samaa tasoa kuin Adam Westin tanssiliikkeet Lepakkomiehen roolissa.

Barbara Bach yrittää olla kova Bond-tyttö ja osittain onnistuukin siinä, mutta lopulta hänen suorituksensa on melko planttu.

Leffa alkaa kello 21:00.

Teksti: Juho Kojima