Kategoriat
Suomi Uutiset

Taitoluistelumaailmaan sijoittuvan Free Skaten ensi-ilta siirtyy jo neljättä kertaa

Free Skate on taitoluistelumaailmaan sijoittuva nuoren naisen kasvutarina, jossa lupaava taitoluistelija loikkaa Venäjältä Suomeen paetakseen epäinhimillisiä olosuhteitaan. Valoisasta tulevaisuudesta ja uusista mahdollisuuksista huolimatta menneisyys ei päästä häntä kahleistaan. Hän tajuaa, että vaikean menneisyyden kohtaaminen on ainoa reitti maailman huipulle.

Elokuvan pääosan tekee entinen joukkuevoimistelun maailmanmestari Veera W. Vilo (Punainen kohina, Kyrsyä – Tuftland), joka on myös käsikirjoittanut elokuvan. Muissa rooleissa nähdään mm. Leena Uotila, Karoliina Blackburn, Jevgeni Haukka, Saara Elina, Miikka J. Anttila, Regina Launivuo, Sirke Lääkkölä, Ilona Chevakova ja Viivi Pumpanen. Belgian olympiaadi (PyeongChang 2018, Peking 2022) ja Grand Prix -mitalisti (Torino 2021) Loena Hendrickx tekee elokuvan vaativimmat luistelustuntit. Elokuvan yhtenä tuottajana toimiva ja luisteluroolin tekevä Teea Siltanen on entinen muodostelmaluistelun maailmanmestari.

Elokuvan jälkituotantoa tehtiin Suomen lisäksi Georgiassa, Ukrainassa ja Tanskassa. Georgialainen VFX -tuotantoyhtiö Trick Makers Studio on tehnyt efektejä mm. David Lynchin tuottamaan elokuvaan The Other Me, ja heidän artistejaan on ollut mukana tekemässä efektejä myös Star Wars: The Mandalorian -sarjaan.

Monikielinen elokuva nojaa ajankohtaisiin naisurheilijoiden tarinoihin sekä tekijätiimin omakohtaisiin kokemuksiin huippu-urheilusta. Tapetille nousevat niin lajisidonnaiset kuin ihmiskauppaa sivuavat kysymykset.

“Ei tässä koronatukien uudet hakukierrokset lämmitä, haluaisimme vain harjoittaa ammattiamme ja saada vuosien työn tuloksen yleisön eteen. Elokuvan ensi-ilta siirtyy neljättä kertaa mielivaltaisten ja ylimitoitettujen rajoitusten takia, ja tuntuu, että tässä ihan järjestelmällisesti ajetaan kulttuurillisia toimia alas. Matka ”normaaliin” on kohtuuton moneen muuhun alaan verrattuna” toteaa elokuvan ohjaaja-tuottaja Roope Olenius

Elokuva on Roope Oleniuksen toinen kokopitkä ohjaustyö. Hänen ensimmäinen elokuvansa, junttikauhu Kyrsyä – Tuftland (2017) palkittiin usealla kansainvälisellä elokuvafestivaalilla (mm. Other Worlds Austin, Horrorant Film Festival) ja sai Suomen lisäksi rajatun elokuvateatterilevityksen myös Yhdysvalloissa ja Kreikassa.

Tuotannosta ja levityksestä vastaa Bright Fame Pictures. Osatuotantoyhtiöinä elokuvassa ovat mukana Brave Teddy Oy, Optipari Oy ja Whitepoint Oy. Free Skate saa ensi-iltansa Suomen elokuvateattereissa 21.10.2022.

Teksti: Bright Fame Pictures