Kategoriat
Elokuvat Hollywood Suomi Uutiset

Sundance-elokuvafestivaalin palkinto historiallisesti Suomeen: yleisö rakastui Alli Haapasalon Tytöt tytöt tytöt -elokuvaan 

Alli Haapasalon Tytöt tytöt tytöt on voittanut yleisöpalkinnon Sundancen elokuvafestivaalin World  Cinema Dramatic -kilpasarjassa. Tytöt tytöt tytöt on ensimmäinen suomalainen pitkä elokuva, joka on koskaan valittu Sundancen kilpasarjaan, ja yleisöpalkinnon voitto kruunasi saavutuksen. 

Tytöt tytöt tytöt (Girl Picture) kilpaili Sundancen kansainvälisessä World Cinema Dramatic -kilpasarjassa ensimmäisenä suomalaisena pitkänä elokuvana koskaan, ja palkittiin Audience Awardilla eli yleisöpalkinnolla.

Kolmen tytön ympärille kietoutuva tarina herätti Sundancessa huomiota raikkaalla otteellaan. Elokuvaa kiitettiin kansainvälisissä arvioissa autenttiseksi ja vangitsevaksi. Alli Haapasalon ohjaustyön sanotaan erottuvan erityisesti siinä, että se antaa tarinan tyttöjen näkyä maailmassa, jossa he saavat aidosti olla sitä mitä ovat. 

– ”Haapasalo onnistuu vangitsemaan nuoren polven energian, samalla antaen heidän ymmärtää omat mielitekonsa ja kiinnostuksen kohteensa” (High on Films)

– ”Tarina tuntuu tuoreelta ja ainutlaatuiselta. Haapasalo laittaa monimutkaiset roolihahmonsa tuttuihin tilanteisiin, antaen heidän muodostaa oman polkunsa. Tytöt tytöt tytöt on eläväinen ja älykäs draamaelokuva, joka käsittelee asioita empaattisella otteella.” (Backseat Mafia)

Yleisöpalkinto tuntuu ohjaaja Alli Haapasalosta erityisen upealta:

”Tuntuu aivan mahtavalta, että palkinto tulee elokuvan yleisöltä. Amerikka on vaikea maa ei-englanninkielisille elokuville, joten on erityisen ihanaa, että Tytöt tytöt tytöt on resonoinut katsojissa kielimuurin ja kulttuurirajojen yli”, Haapasalo toteaa.

”Maanantain ensi-illan jälkeen olemme pitkin viikkoa saaneet viestejä ja kommentteja ihmisiltä, joissa elokuva on herättänyt innostuneita ja vahvoja tunnereaktioita. Mieleen on jäänyt esimerkiksi erään amerikkalaisnaisen teksti, jossa hän sanoi odottaneensa tätä elokuvaa koko elämänsä. Elokuva on antanut monille sellaista samaistumispintaa, jota tytöille on kenties ollut valkokankaalla tarjolla turhan vähän.”

Elokuvan päärooleissa nähtävien Aamu Milonoffin, Linnea Leinon ja Eleonoora Kauhasen näyttelijäntyötä on kehuttu ainutlaatuiseksi.

”Arvioiden ja artikkeleiden lukeminen on jättänyt minut ihan sanattomaksi! Meidän kolmen näyttelijän välillä on jotakin ihanaa, joka syntyi elokuvaa tehdessä, ja välittyi palautteista ja palkinnosta päätellen myös katsojille. On ihanaa kuulla, että katsojat samastuvat Emmaan, Mimmiin ja Rönkköön, ja henkilöt tuntuvat todellisilta. Tytöt ovat juuri sitä mitä haluavat olla eikä heidän tarvitse pyydellä anteeksi keneltäkään”, Mimmin roolissa nähtävä Aamu Milonoff toteaa.

Elokuvan tuottaja Leila Lyytikäinen Citizen Jane Productions -tuotantoyhtiöstä sanoo:

”Sundancen yleisöpalkinto on todiste siitä, että tälle elokuvalle on kysyntää, ja että tyttöjen tarinat koskettavat meitä kaikkia. Tämä on erittäin merkittävä palkinto, joka kuuluu aivan koko työryhmälle. Hienon Sundance-kokemuksen jälkeen odotamme innokkaasti Berlinalen elokuvajuhlia parin viikon päästä, jossa elokuva myös kilpailee.”

Sundancen jälkeen on vuorossa Berlinalen elokuvajuhlat, jossa Tytöt tytöt tytöt kilpailee kristallikarhun voitosta. Suomen ensi-iltana elokuva saa 14.4.2022.

TYTÖT TYTÖT TYTÖT saa Suomen ensi-iltansa 14.4.2022. Elokuvan pääosissa nähdään Aamu Milonoff (Mimmi), Eleonoora Kauhanen (Rönkkö) ja Linnea Leino (Emma). Elokuvan on ohjannut Alli Haapasalo ja sen ovat käsikirjoittaneet Ilona Ahti & Daniela Hakulinen. Tytöt tytöt tytöt -elokuvan on tuottanut Citizen Jane Productions ja sen levittää Nordisk Film. 

Teksti: Nordisk Film