Kategoriat
Elokuvat Suoratoistopalvelut Viaplay

Sami Pöyryn ohjaama Punainen kohina nyt Elisa Viihde Viaplayssa

 Punainen kohina kertoo Timosta, joka on asunut viimeiset kymmenen vuotta rapistuvalla maatilallaan kaikkien katseilta syrjässä. Hiljaisuus katkeaa, kun hän saa vieraakseen kaksi lapsuudenystäväänsä. Etelän kaupunkeihin muuttaneet Jussi ja Maiju saavat pian huomata, miten vuodet ovat muuttaneet heidän vanhaa ystäväänsä. Ja miten Timo tuntuu yhtäkkiä muuttavan kaiken heidän ympärillään.

Tämä on kyllä yksi erikoisimmista elokuvista, mitä olen koskaan nähnyt ja kokenut. Ensiksi myönnän, että minun täytyy katsoa se vielä monta kertaa, jotta ymmärrän sen täysin. Ohjaaja Sami Pöyry ansaitsee kyllä täydet pisteet siitä, että on lähtenyt toteuttamaan tätä projektia. Pöyry on kaiken lisäksi käsikirjoittanut, kuvannut ja leikannut elokuvan. Tuohon listaan täytyy vielä lisätä sekin, että Pöyry on osallistunut myös äänisuunnitteluun. Ei voi muuta todeta kuin bravo, sillä lopputulos on kaikessa erikoisuudessaan todella upea.

Veera W. Vilo, Jari Manninen, Roope Olenius. Punainen Kohina / Monadi-Filmi

Punainen kohina on kertomus raastavasta yksinäisyydestä, hulluudesta ja kontaktien kaipuusta. Mitä ihmisen mielessä tapahtuu, kun ympäröivä maailma kutistuu minimiin. Tarinan päähenkilön Timon kohdalla ei ainakaan kovin hyvää, sillä hän ajautuu hulluuteen, joka imaisee mukaansa myös Jussin (Roope Olenius) ja Maijun (Veera W. Vilo). Timon talolle ilmestyvät myös Pete (Jere Saarela) ja Tanja (Saara Elina). Tämä viisikko ryhtyy setvimään välejään, ja suhteitaan, eivätkä seuraukset ole kovinkaan ruusuisia.

Jari Manninen. Punainen Kohina / Monadi-Filmi

Timon roolissa nähtävä Jari Manninen tekee jäätävän upeaa työtä, jonka hienous vetää tämän kriitikon täysin hiljaiseksi. Timo on suorastaan karmivan pelottava hahmo, joka hallitsee ja manipuloi ympäristöään. Samaan aikaan Timo kaipaa läheisyyttä ja seuraa. Manninen on näiden piirteiden yhdistelyn suoranainen mestari.

Pöyry käyttää selvästi todella tarkoin harkittua värimaailmaa, jossa pääosaan nousevat punaisen eri sävyt upealla tavalla. Juuri värien takia mietinkin välillä, että tapahtuuko koko elokuva Timon mielikuvituksen ja hulluuden syvyyksissä.

Voisin vaikka lyödä vetoa, että Pöyry on kuvannut elokuvan käsivaralla, Sen verran vapaasti ja jouhevasti kamera liikkui ottojen sisällä.

Trailer: Bright Fame Pictures

Teksti: Juho Kojima