Kategoriat
Elokuvat Netflix Suoratoistopalvelut

Vielä hetken Netflixissä: Denis Villeneuven ohjaama Arrival

Kun avaruudesta saapuu kaksitoista avaruusalusta maapallolle, kielitieteilijä Louise Banks (Amy Adams) saa eversti Weberiltä (Forest Whitaker) käskyn saapua laskeutumispaikalle Montanaan selvittämään, mitä avaruusoliot maapallolta tahtovat. Apuna Louisella on Jeremy Rennerin esittämä fyysikko Ian Donnelly, jonka kanssa Louise alkaa kääntää avaruusolioiden käyttämää kieltä. Oscar-palkitun ja useita ehdokkuuksia kahmineen elokuvan on ohjannut Denis Villeneuve.

Arrival on pohtivan ihmisen elokuva, joka ei tarjoile vastauksia kultaisella tarjottimella, vaan kääntääkin asetelman ympäri, jolloin katsoja joutuu itse ratkomaan elokuvan esittämiä kysymyksiä.

Muistan, kun itse näin elokuvan ensimmäistä kertaa, niin en todellakaan pitänyt siitä. Syykin oli yksinkertainen. Olin tottunut tieteiselokuviin, joissa tapahtumat etenevät erittäin suoraviivaisesti, eikä katsojan tarvitse itse miettiä juuri mitään.

Mieleni alkoi kuitenkin muuttua, kun näin Villeneuvon ohjaaman Blade Runner 2049:n. tätä kautta totuin hänen erittäin omalaatuiseen tyyliinsä, joka ei perustu toimintaan ja räiskintään, vaan tarkkaan pohdintaan, joka vaatii katsojalta aivan erityistä kärsivällisyyttä ja asennetta.

En ole koskaan ollut Amy Adamsin fani, eikä tämä elokuva todellakaan muuta tuota tosiseikkaa. Samalla on kuitenkin todettava, että Louise Banksin rooli sopii hänelle täydellisesti. Adams vaikuttaa todella rennolta tehdessään tätä roolia, vaikka samalla se varmasti vaati todella paljon.

Arrival on yksi niistä elokuvista, joka jokaisen tulisi katsoa ainakin kerran, sillä sen tyyppisiä elokuvia tehdään harmittavan vähän. Tätä elokuvaa katsottaessa jokainen joutuu haastamaan itsensä.

Elokuva poistuu palvelusta 30.4.

Teksti: Juho Kojima