Kategoriat
Elokuvat Kutonen TV

Ensi yönä Kutosella: Se: Toinen luku

It (2017) elokuvan jatko-osassa palataan takaisin Derryn kaupunkiin, jossa pikkutyttö joutuu Pennywisen (Bill Skargård) hyökkäyksen kohteeksi. Ensimmäisestä elokuvasta tuttu Luusereiden Klubi on aika kutsua koolle 27 vuoden tauon jälkeen. Tämä ystävien muodostama joukko vannoi toisilleen, että he palaisivat puolustamaan uneliasta kotikaupunkiaan, jos tuo lapsia metsästävä olio palaisi. Nyt Se on palannut. Elokuvan ohjauksesta vastaa Andy Muschietti ja se perustuu Stephen Kingin kirjaan.

It Toinen luku on toisaalta erittäin hyvä elokuva, mutta se ei aivan yllä edeltäjänsä tasolle. Tekijät ovat selvästi asettaneet itselleen erittäin korkeat odotukset, eikä niitä kaikkia ole pystytty saavuttamaan. Ohjaaja Muschietti ja käsikirjoittaja Gary Dauberman yrittävät viedä hienon tarinan maaliin, mutta lopputulos sai minut lähinnä ihmetyksen valtaan. Mietin, että tässäkö tämä nyt oli.

Elokuva on aivan liian pitkä. Katsojalla on edessään lähes kolmen tunnin urakka, joten mukaan kannattaa ottaa kunnon eväät. Tuotoksen pituudesta johtuen kertomukseen on jäänyt pitkiä jaksoja, joiden aikana juoni polkee paikallaan. Tarinan punainen lanka ei oikein pysy ohjaajan hallussa, vaikka yritystä kyllä riittää.

Kun menin aamulla elokuvateatteriin, odotin näkeväni kunnon kauhua, mutta ohjaajan valinnat johtivat siihen, että kauhu olikin todella kesyä. Tähän vaikuttaa myös kohtauksissa käytetty musiikki. Säveltäjä Benjamin Wallfisch vie pohjan katsojan omalta pelon tunteelta, koska musiikin tyyli ohjaa liiaksi tunnetilaa, eikä mielikuvitus pääse missään vaiheessa laukkaamaan.

Kuva: Warner Bros.

Elokuvassa on kohtauksia, joissa tietokoneella tehdyille efekteille annetaan aivan liian suuri rooli. Näillä tekniikoilla on varmasti pyritty siihen, että kauhua luovat elementit korostuisivat. Nyt on kuitenkin päässyt käymään niin, että Brooke Lyndon-Stanfordin johtama ryhmä ei onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, vaan innostus oli lähtenyt lapasesta ja tämän tuloksena syntyneet efektit lähinnä huvittivat. Tämä ei varmasti ollut tekijöiden tarkoitus.

Bill Skargård palaa Pennywisen rooliin.

It Toinen luku on parhaimmillaan, kun Pennywise päästetään irti. Skargård laittaa itsensä täysillä likoon. Näyttelijä on todellakin löytänyt itsestään pimeän puolen. Jokainen kohtaus, jossa Pennywise oli mukana, tuntui luissa ja ytimissä saakka. Joka kerta, kun valkokankaalla näkyi valuvaa sylkeä, niskakarvani nousivat pystyyn. Skargårdin tavassa esiintyä oli veret seisauttavaa voimaa, joka vangitsi katsojan täysin.

Elokuva alkaa kello 23.25.

Teksti: Juho Kojima