Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tänään: The Lost King

Tositapahtumiin perustuvassa The Lost King -elokuvassa amatöörihistorioitsija Philippa Langley (Oscar®-ehdokas Sally Hawkins, Blue Jasmine, The Shape of Water) päättää kaikkia esteitä uhmaten löytää kuningas Richard III:n yli 500 vuotta kadoksissa olleet jäännökset. Hänen työhönsä suhtautuivat skeptisesti asiantuntijoiden ja tutkijoiden lisäksi myös hänen oma lähipiirinsä. Langley haastoi maan merkittävimmät historioitsijat ajattelemaan uudella tapaa yhdestä Englannin historian kiistanalaisimmista kuninkaista.

Stephen Frearsin (The Queen, Philomena) ohjaama elokuva on hämmästyttävä tositarina siitä, miten tavallinen nainen vastuksista huolimatta löysi historiallisesti merkittävät kadonneet jäännökset. Langley kieltäytyi muiden ihmisten määrittelystä ja löysi lopulta oman äänensä. The Lost King tutkii myytin taustalla olevia tosiasioita paljastaen hyvin erilaisen kuninkaan kuin mitä Shakespearen tulkinta on antanut ymmärtää.

The Lost King on ihanaa vaihtelua tämän syksyn hieman tasapaksussa tarjonnassa. Brittileffoissa on se mahtava puoli, että ne tuoksuvat ja tuntuvat aidoilta, niin tälläkin kertaa.

pääosassa nähtävä Sally Hawkins tekee loistavaa työtä, Unohdin täysin, että valkokankaalla on näyttelijä, eikä aito Philippa. Sally Hawkins löytää hahmolleen kultaisen keskitien, mutta samalla elokuva uskaltaa haastaa perinteisiä brittien arvoja ja sukupuolten rooleja.

Vaikka seurasinkin niitä tositapahtumia, joihin elokuva perustuu, niin en silti osaa sanoa, ottaako se paljon vapauksia. Tarina on todella mielenkiintoinen, mutta samalla The Lost King on loistava katsaus naisen asemaan ja voimaan.

Pelkään kuitenkin, että elokuva saa melko vähän yleisöä, koska sen markkinointi on ollut todella pientä, eikä aihekaan varmasti kiinnosta montaakaan suomalaista. The Lost King kannattaa kuitenkin katsoa, sillä se on loistava elokuva.

The Lost King saapuu ensi-iltaan tänään perjantaina.

Trailer: Cinemanse Films

Teksti: Juho Kojima