Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: The Creator

Eeppinen tieteistoimintatrilleri The Creator saa ensi-iltansa elokuvateattereissa 29. syyskuuta 2023. Elokuvan on ohjannut Gareth Edwards (Rogue One, Godzilla) ja sen pääosissa nähdään John David Washington (Tenet), Gemma Chan (Eternals), Ken Watanabe (Inception), Sturgill Simpson (Dog), uusi tulokas Madeleine Yuna Voyles ja Oscar®-voittaja Allison Janney (I, Tonya). Gareth Edwardsin tarinaan perustuvasta elokuvakäsikirjoituksesta vastaavat Edwards ja Chris Weitz. Tuottajina toimivat Gareth Edwards, Kiri Hart, Jim Spencer ja Arnon Milchan. Vastaavina tuottajina toimivat Yariv Milchan, Michael Schaefer, Natalie Lehmann, Nick Meyer ja Zev Foreman.

Tulevaisuudessa keskellä ihmiskunnan ja tekoälyvoimien välillä riehuvaa sotaa Joshua (Washington), karaistunut entinen erikoisjoukkojen agentti, joka suree vaimonsa (Chan) katoamista, värvätään etsimään ja tuhoamaan tuntemattomassa paikassa oleileva Creator, joka on kehittänyt edistyksellisen tekoälyn ja myös mystisen aseen, jonka avulla sota voitaisiin saada loppumaan… ja samalla loppunsa saisi myös koko ihmiskunta. Joshua ja hänen eliittisotilaiden joukkonsa tunkeutuvat vihollislinjojen taakse, syvälle synkille tekoälyn hallitsemille maille… mutta pian käy ilmi, että tuhoamiskäskyn kohteena oleva maailmaa uhkaava ase onkin pieni lapsi.

Noin elokuvan esittelee sen julkaisija Disney. Kuten huomaatte, teksti on melkoisen pitkä ja mahtipontinen. Todellisuus on jälleen kerran hieman toinen.

Visuaalisesti elokuva on melkoisen upea, mutta tuon upeuden alta löytyy loppujen lopuksi aika tylsä tarina, jonka itsekin olisin hukuttanut upeiden kuvien alle. The Creator käyttää pitkälti samaa kuvakieltä kuin Ridley Scottin ohjaama kulttiklassikko Blade Runner. Vaikka Edwards ihan taitava ohjaaja onkin, niin hänen kykynsä ei riitä näin vaativan tyylin hallintaan.

Ohjaaja yrittää kertoa yhtä aikaa pientä ja yksinkertaista, mutta aivan liian isoksi yltyvää kertomusta. Tarinassa on myös vivahteita Vietnamin sodasta, ja varsinkin mestariohjaaja Oliver Stonen klassikosta Platoon, mutta nämä ihan hienot värinät jäävät myös kaiken tarjolla olevan visuaalisesti makean hattaran alle.

Madeline Voyles as Alphie in 20th Century Studios’ THE CREATOR. Photo courtesy of 20th Century Studios. © 2023 20th Century Studios. All Rights Reserved.

Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Gareth Edwards ja Chris Weitz. Kaksikon kehittämä tarina lentelee korkealla pilvissä, eikä oikein muista laskeutua maan pinnalle. Elokuvan robottien oli ilmeisesti tarkoitus vedota katsojan tunteisiin ja niiden kohtaloiden oli ilmeisesti tarkoitus saada kyyneleet virtaamaan. Omalla kohdallani kävi ainakin ihan päinvastoin. Kun robotit kaatuivat uljaan aatteensa puolesta olin ihan, että who cares, en ainakaan minä.

Siinäpä käsikirjoituksen suurin ongelma olikin. Yksikään hahmo, kun ei ollut yhtään kiinnostava. Ei tällaista tarinaa kanna yksin se, että valkokangas on täynnä upeaa visuaalista höttöä. Luurangon ympärillä pitäisi olla lihaakin, mutta tällä kertaa lihatiski taisi olla yhtä tyhjä kuin tamperelaisen Wigrenin lihakaupan hyllyt joulun jälkeen.

Kun heiveröiseen kokonaisuuteen lisätään sekin, että tämän massiivisen leffan pääosassa nähtävän John David Washingtonin suoritus jäi todella ohueksi ja harmaaksi, niin surkeaa on. Hänen roolihahmonsa olisi pitänyt pystyä kantamaan koko elokuvaa harteillaan, mutta tällä kertaa nuo nuorekkaat hartiat eivät olleet tarpeeksi leveät tai vahvat. John David ei ole saanut uraansa aivan toivotun kaltaiseen liitoon. Pikkuhiljaa alkaisi kyllä olla sen läpimurron aika, mutta ainakaan tämä elokuva ei sitä tarjoa.

Sanotaan se tärkein vielä lyhyesti ja tiukasti. The Creator oli todellinen ja murheellisen paha pettymys.

Tähdet: **

Ensi-ilta: 29.09.2023

Ikäraja: 12

Pituus: 134 min.

Ohjaus: Gareth Edwards