Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Rinnakkaiset äidit

Kaksi naista, Janis (Penélope Cruz) ja Ana (Milena Smit) kohtaavat synnytyssairaalassa. Molemmat ovat naimattomia ja tulleet raskaaksi vahingossa.

Keski-ikäinen Janis on onnensa kukkuloilla, teini-ikäinen Ana on kauhuissaan, katuvainen ja ahdistunut. Janis yrittää kannustaa häntä, kun he astelevat sairaalan käytävillä kuin unissakävelijät. Muutamat sanat, joita näiden tuntien aikana vaihdetaan, luovat heidän välilleen siteen, joka yllättäen kasvaa, monimutkaistuu ja muuttaa heidän elämänsä. Legendaarisen espanjalaisohjaaja Pedro Almodóvarin kiitetty uutuuselokuva sai ensi-iltansa Venetsian elokuvajuhlilla.

Tehdäänpä aluksi peni tunnustus. Kyseessä taisi olla ensimmäinen Pedro Almodóvarin elokuva, jonka olen koskaan katsonut. Olin todella vaikuttunut. Tarina onnistui olemaan yhtä aikaa jännittävä, dramaattinen ja todella herkkä.

Almodóvarin rakentama maailma tuntuu aidolta, mutta samaan aikaan elokuvassa on kuitenkin tarun tuntua. Cruz ja Smit sopivat todella hyvin rooleihinsa. Vaikkakin on todettava, että todellisuudessa Cruz kantaa todella suurta vastuuta elokuvan toimivuudesta. Smit antaa kuitenkin hyvää taustatukea.

Mutta jotenkin tuntuu, että jokaisessa kohtauksessa, jossa Janis ja Ana ovat yhdessä, Cruzin karisma nappaa koko valokeilan itseensä. Tietyllä tavalla ymmärrän tuon elokuvan idean takia, mutta tietyissä kohtauksissa olisin toivonut, että Cruz olisi säätänyt suoritustaan hieman matalammalle tasolle.

Kuva elokuvasta Rinnakkaiset äidit.

Tarinan jännite on kiedottu hienosti näiden kahden naisen vauvojen ympärille. Kun elokuvaa oli kulunut noin kymmenen minuuttia, niin ajattelin, että eihän tästä tule mitään. Huomasin kuitenkin nopeasti, että olin erehtynyt, sillä ohjaaja ja näyttelijät rakensivat tarinaa rauhallisesti. Yhtäkkiä katsojan eteen avautuukin todella monikerroksinen kokonaisuus, jonka salaisuudet paljastuvat vähitellen ja harkitusti.

Kokonaisuus olisi toiminut kohdallani vielä paremmin, jos Almodóvar ei olisi rakentanut pakotetulta tuntuvaa seksisuhdetta naisten välille. Toisaalta taas ymmärrän sen elokuvan juonen kannalta, mutta samaan lopputulokseen olisi kyllä päästy ilman noita sänkypuuhiakin.

Rinnakkaiset äidit toimi minulle hyvänä opetuksena siitä, että eurooppalainen nykyelokuva on todella korkealla tasolla. Tulevaisuudessa Almodóvarin elokuvat tulevat kuulumaan katsomislistalleni.

Elokuva saa Suomen ensi-iltansa 4.3.2022.

Trailer: Scanbox Entertainment Finland.

Teksti: Juho Kojima