Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Nope

Oscar®-voittaja Jordan Peelen elokuvat Get Out ja Us mullistivat modernin kauhuelokuvan. Kesällä ensi-iltansa saa ohjaaja-käsikirjoittajan uusi pop-painajainen. Kauhueepoksessa Nope syrjäisen laakson asukkaat Kalifornian sisämaassa joutuvat todistamaan epätodellisia ja kauhistuttavia tapahtumia.

Oscar®-voittaja Daniel Kaluuyan (Get Out) jatkaa yhteistyötä Peelen kanssa. Lisäksi mukana ovat Keke Palmer (Hustlers – Korkojen kera), Oscar®-ehdokas Steven Yeun (Minari, Okja), Michael Wincott (Westworld) ja Brandon Perea (The OA).

Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Jordan Peele, ja sen ovat tuottaneet Ian Cooper (Us, Candyman) sekä Jordan Peele Monkeypaw Productions -yhtiölle.

Yllä oleva teksti on lainattu Universal Studiosin markkinointimateriaalista. Ennen Nopen katsomista ihmettelin materiaalin vähäisyyttä ja ohuutta, mutta enää ei ihmetytä. Nope on todella hauras tekele.

Luulin meneväni katsomaan kauhuelokuvaa, mutta Nopea voisi kuvailla ennemmin keskitason jännityselokuvaksi, jossa ei tapahdu juuri mitään. Peele kylläkin kehittelee hyviä juonilankoja, mutta kuuluisa punainen lanka oli päässyt unohtumaan. Langoista yritetään punoa kunnon tarinaa, mutta mikään ei johda oikein mihinkään.

Peele on hyvä rakentamaan jännittynyttä tunnelmaa. Pidin hänen ohjaamastaan Us-elokuvasta. Siinä tunnelmaa rakennettiin tavalla, joka palkitsi katsojan, mutta Nopen tapauksessa jännitystä kohotetaan, mutta sitten kohtausten tunnelma lässähtää, eikä jännityksestä tai saati kauhusta ole tietoakaan.

Elokuvassa on yksi, siis vain yksi kohtaus, jonka tuloksena säikähdin kunnolla. Muuten elokuva oli todella kesyä tavaraa.

Elokuvassa ”pahiksen” roolia toimitti taivaalla jököttävä pilvi, joka hyökkäili pikkukaupungin asukkaiden kimppuun Jos kuvaus kuulostaa oudolta, niin sitä oli sen katsominenkin. Varsinkin sen jälkeen, kun selvisi, mitä pilvi piti sisällään. Tuli sellainen tunne, että tämänkö takia olen jököttänyt tässä kaksi tuntia, ei voi olla totta!!

Näyttelijät selviävät urakasta niin hyvin kuin voivat. Peelen tekemää käsikirjoitusta ei voi kauheasti kehua. Suurimman vaikutuksen itseeni teki omapäisen Emeraldin roolissa nähtävä Keke Palmer. joka varasti jokaisen kohtauksen, jossa hänet nähtiin. Emerald pyörittää veljensä OJ:n (Daniel Kaluuya) kanssa hevostilaa, jonka yllä tuo pilvi risteilee.

Emerald on juuri oikealla ja mainiolla tavalla seko, mutta silti luotettava sisar, jolta ei ainakaan vauhtia tai kunnianhimoa puutu. Kaluuyan esittämä OJ on kaksikon se osapuoli, joka harkitsee ja painaa tarvittaessa jarrua. Yhdessä Kaluuya ja Palmer muodostavat hyvin toimivan parivaljakon.

Nopea markkinoitiin ennakkoon niin paljon, että rummutus kuului varmaan kuuhun asti. Elokuva tuotti kaikesta huolimatta valtavan pettymyksen. Se saa Suomessa ensi-iltansa 19.8.

Trailer: Universal Movies Finland.

Teksti: Juho Kojima