Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Free Skate

Free Skate on taitoluistelumaailmaan sijoittuva rohkea ja anteeksipyytelemätön nuoren naisen kasvutarina, jossa lupaava taitoluistelija loikkaa Venäjältä Suomeen paetakseen epäinhimillisiä olosuhteita. Valoisasta tulevaisuudesta ja uusista mahdollisuuksista huolimatta menneisyys ei päästä häntä kahleistaan. Hän tajuaa, että vaikean menneisyyden kohtaaminen on ainoa reitti maailman huipulle.

Noin julkaisija esittelee elokuvan, mutta totuus on aivan jotain muuta.

Tässä meillä on niin sekava elokuva, että päässä pyörii vieläkin. Tekijöillä oli selvästi hirveä halu kertoa koskettava tarina. Tätä yritetään toteuttaa monesta kulmasta, mutta kerronta on niin hengetöntä ja jäykkää, että mikään ei oikein onnistu.

Levittäjän mukaan elokuva edustaa draamaa ja jännitystä, mutta kun kumpikin loisti poissaolollaan. Sen sijaan Free Skate oli kokoelma vaivalloisia, irrallisia ja sekavia kohtauksia, jotka yritettiin sitoa yhteen erittäin ohuella tarinalla, joka olisi voinut olla todella mielenkiintoinen, mutta sen ei annettu missään vaiheessa kehittyä.

Tarinassa oli henkilöiden osalta monia aihiota, joista olisi voinut syntyä ties vaikka mitä, mutta hahmoja juoksutettiin kameran edessä kuin näyteikkunassa, mutta sitten hahmo katosi tarinasta lähes täysin. Kaikista paras esimerkki tästä oli päähenkilön kohtaama jääkiekkovalmentaja. Jo hetken ehti näyttää siltä, että parivaljakon välille alkaisi kehittyä aito yhteys, mutta sitten valmentaja katoaa kuvioista. Kaksikko törmää toisiinsa aivan elokuvan lopussa, kun taitoluistelija ryntäilee pitkin jäähallin käytäviä, mutta tuossa kohtauksessa ei ollut mitään järkeä tai funktiota tarinan kannalta.

Kuva: Free Skate | Bright Fame Pictures.

Tuo sama ongelma vaivasi Free Skaten monia muitakin kohtauksia. Tämä osoittaa oikeastaan kiistatta sen, että kokonaisuuden rakentaminen on jäänyt pahasti kesken.

Pääosissa olevien Veera W. Vilon ja Leena Uotilan suoritukset olivat parhaat esimerkit siitä, millä tasolla kaikkien näyttelijöiden suoritukset olivat. Kaksikon väliset keskustelut olivat suorastaan ahdistavan jäykkiä. Heidän väliltään puuttui aito kontakti. Uotila näyttelee sentään nuoren taitoluistelijan mummoa, joten pitäisihän tuota aitoutta löytyä, mutta kun ei löydy.

Jokainen vuorosanakin tuntui suorastaan pakotetulta. Tuota touhua oli karmeaa katsoa. Tilanteesta teki todella oudon se, että Free Skate on syntynyt juuri Vilon kynästä, joten hänellä oli täysi valta ja vapaus vaikuttaa dialogin soljuvuuteen, mutta jostain syystä hän oli valinnut todella rasittavan ja suorastaan ärsyttävän tyylin, joka ei mielestäni palvellut ketään, kaikkein vähiten katsojaa.

Free Skatessa korostetaan monta kertaa luistelun ja ilmaisun sujuvuutta, mutta ohjaaja Roope Oleniukselta tuo ohjenuora pääsi unohtumaan. Pahin puute oli ilmaisun voimattomuus. Tarina suorastaan ryömi eteenpäin. Free Skate kestää noin kaksi tuntia. En ole todennut seuraavaa varmaan kuin pari kertaa aiemmin, mutta tämä elokuva kannattaa jättää väliin. Annan elokuvalle 0.5 tähteä pelkästä myötätunnosta.

Free Skate saapuu ensi-iltaan 21.10.  

Trailer: Bright Fame Pictures

Teksti: Juho Kojima