Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Ammonite

Mary Anning (Kate Winslet) on ansioitunut, mutta vaille arvostusta jäänyt fossiilien keräilijä 1800-luvun Englannin etelärannikolla. Hän on jo tehnyt uransa suurimmat löydöt ja keskittyy keräilemään fossiileja turisteille elättääkseen itsensä ja sairaan äitinsä.

Kun varakas vierailija haluaa vaimonsa Charlotte Murchisonin (Saoirse Ronan) Maryn oppiin, ei hänellä ole varaa kieltäytyä. Ylpeä ja työnsä vakavasti ottava Mary ottaa aluksi yhteen uuden oppilaansa kanssa, mutta täysin erilaisista lähtökohdista olevien naisten välille syntyy ennen pitkää vahva side.

Mary Anning on historiallisesti aito henkilö, mutta elokuvan ohjannut ja käsikirjoittanut Francis Lee kertoi elokuvan lehdistömateriaalissa, että hän halusi luoda päähenkilölleen vahvasti fiktioon nojaavan tarinan. Ohjaaja myöntää suoraan, että esimerkiksi Charlotten ja Maryn välisestä rakkaussuhteesta ei ole mitään pitäviä todisteita.

En ole koskaan itse ymmärtänyt todellisten ja oikeasti eläneiden ihmisten elämän vääntämistä fiktioksi. Oma mielipiteeni on ehdottomasti, että jos halutaan keksiä tarinaa ihan noin omasta päästä, niin ei sotketa siihen oikeita ihmisiä.

Voimakkaasta kritiikistäni huolimatta elokuvasta löytyy kaksi asiaa, jotka ansaitsevat aidot kehut.

Kate Winslet ja Saoirse Ronan ovat loistava parivaljakko. Kaksikon yhteinen sävel tuntui löytyvän todella nopeasti ja helposti. Varsinkin Kate Winslet tekee upean suorituksen. Hän sopii loistavasti juuri tällaisiin rooleihin, jotka vaativat todella vahvaa tulkintaa. Toinen asia, jonka tämäkin elokuva todistaa on, että Winslet kykenee suoriutumaan roolista kuin roolista.

Toinen upea asia tässä elokuvassa on se tapa, jolla tarina kuvaa tuon aikakauden oloja, tapoja ja sosiaalisia normeja. joita Maryn hahmo rikkoo rohkeasti. Tämä uskalias ote onkin tämän elokuvan parasta antia.

Ammonite saapui ensi-iltaan 4.6.

Teksti: Juho Kojima