Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa keskiviikkona: Napoleon

Napoleon on näyttävä toimintaeepos, joka kertoo yksityiskohtaisesti Ranskan ikonisen keisarin Napoleon Bonaparten (Oscar®-voittaja Joaquin Phoenix) nousun ja tuhon.

Tässä elämää suuremmassa elokuvassa legendaarinen ohjaaja Ridley Scott kuvaa Bonaparten hellittämätöntä matkaa valtaan ja hänen pakkomielteistä suhdettaan elämänsä rakkauteen Josephineen. Elokuva esittelee vauhdikkaiden taistelukohtausten ohella myös Napoleonin uraauurtavia sotilaallisia ja poliittisia manööverejä.

Sanotaan se tärkein heti alkuun, Napoleon todella upea elokuva, joka pitää nähdä todella isolta valkokankaalta. Olen harvemmin sanonut näin, mutta ohjaaja Scott osaa ja kykenee käyttämään kaikkia tehokeinoja, joita esimerkiksi IMAX tarjoaa. Formaatin tarjoamat edut tulevat parhaiten esiin taistelukohtauksissa, joiden kaltaisia ei nykyisin näe kovinkaan usein.

Yleensä minua ärsyttää, jos elokuvien henkilöt eivät puhu oikeaa äidinkieltään. Tälläkin kertaa puhisin asiasta etukäteen melkoisesti, mutta joskus on mukava huomata olevansa väärässä. Tämä harvinaisuus johtui siitä, että Phoenix teki todella upean suorituksen, jopa niin hienon, että se jätti muut näyttelijät pahasti varjoonsa. Haittaako se? Mielestäni ei, sillä elokuvan oli tarkoituskin keskittyä Napoleonin hahmoon.

Oikeastaan ainoa hahmo, joka pääsi samalle tasolle Napoleonin kanssa, oli Josephine (Vanessa Kirby). Kaksikon välinen suhde oli jo tietenkin muutenkin vahva, mutta Kirbyn uskaltava suoritus antoi Phoenixille todellisen haasteen, josta kokenut näyttelijä selvisi varsin mallikkaasti. Kaiken lisäksi kaksikon välillä oli aitoa kemiaa.

Kuva: Apple TV+ Press.

Heti perään on sanottava, että elokuva keskittyi omasta mielestäni hieman liikaa Napoleonin ja Josephinen petipuuhiin. Ymmärrän toki, että niitäkin näytetään, sillä raaka tosiasiahan on, että petipuuhilla saadaan ehkä muutama katsoja lisää, mutta itse olisin kaivannut noihin kohtauksiin tiettyä hienotunteisuutta.

Kirbyn ja Phoenixin väliset kohtaukset tuovat elokuvaan hyvää kipinää, sillä kun elokuvassa nähdään tekstin alussa mainittua poliittista juonittelua, niin tarina hieman uinahtaa.

Toinen asia, jossa elokuva suorastaan loistaa, ovat todella upeasti kuvatut taistelukohtaukset. Tanner tömisee, hevoset hirnuvat ja tykit jylisevät, kun katsoja viedään keskelle veristä ja julmaa taistelukenttää. Tämä on juuri se osa-alue, jossa IMAX näytti kyntensä. Valkolankaan valtava koko ja mahtava äänentoisto imaisevat katsojan keskelle historiallista toimintaa.

Mietin, että tarvitsiko elokuvan aihepiirin olla näin laaja, sillä välillä tuntui aidosti siltä, että kerronnalla oli karmea hoppu, kun elokuvaan oli tungettu valtava määrä materiaalia, ja kaikki piti ehtiä käydä läpi. Olisiko kyse ikävä kyllä siitä, että tämä eepos on tehty pääasiassa suoratoistoon, eli Apple Tv+ -palveluun, jolloin pituudella ei ole väliä. Se taas johtaa helposti siihen, että kokonaisuus paisuu liian suuriin mittoihin.

Napoleon on kuitenkin yksi Ridley Scottin maineikkaan uran ehdottomia kohokohtia.

Tähdet: ****

Ensi-ilta: 22.11.2023

Ikäraja: 16

Pituus: 159 min.

Ohjaus: Ridley Scott

Käsikirjoitus: David Scarpa

Näyttelijät: Joaquin Phoenix ja Vanessa Kirby

Teksti: Juho Kojima