Kategoriat
Elokuvat Nyt Teatterissa

Ensi-illassa tällä viikolla: Joyland

Patriarkaalisen pakistanilaisperheen nuorin poika Haider liittyy salaa Bollywood-henkisen burleskiryhmän taustatanssijaksi ja huomaa pian ihastuvansa ryhmän johtohahmoon, voimakastahtoiseen transnaiseen Bibaan. Heidän tuhoontuomitun suhteensa myötä myös muiden perheenjäsenten kipuilu perinteisten perhearvojen ja sukupuoliroolien parissa alkaa hiljalleen käydä ilmi.

Joyland valittiin Pakistanin viralliseksi ehdokkaaksi parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-kilpasarjaan, ja elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlien Un Certain Regard -esityssarjan pääpalkinnon raikuvien aplodien saattelemana.

Tämä elokuva on erittäin vahva kuvaus Pakistanin yhteiskunnasta ja sen arvoista, jotka voivat kuulostaa ja näyttää todella vanhoilta ja oudoilta. Samalla elokuva ottaa erittäin näkyvästi kantaa seksuaalisen vapauden puolesta,

Kuva elokuvasta Joyland.

Pakistanilaiset ja esimerkiksi intialaiset elokuvat ovat minulle aina vaikeita tapauksia, niin tälläkin kertaa. Tämä johtuu siitä, että noissa maissa elokuvan tekeminen on täysin erilaista kuin meillä. Kerronnan tyyli ei vaan sovi minulle. Siitäkin huolimatta Joyland on toimiva elokuva tiettyyn rajaan asti.

Elokuvan ehdottomasti parasta antia ovat sen kolme päätähteä. Ali Junejo (Haider), Alina Khan (Biba) ja Haiderin vaimoa esittävä Rasti Farooq. Varsinkin Haiderin ja Biban hahmot pelasivat todella hyvin yhteen. Haiderin kipuilu minuutensa ja seksuaalisuutensa kanssa oli koskettava kokonaisuus. Sen kautta esiin nousi Pakistanin kulttuuri, joka ei hyväksy tuollaista toimintaa missään olosuhteissa.

Ehkä hieman yllättäen Khanin erittäin vahva suoritus kannatteli koko elokuvaa. Tuntui melkein siltä, että aina, kun elokuvan puhti meinasi loppua, niin Biban hahmo marssi kameran eteen ja pisti homman järjestykseen.

Elokuva alkoi todella lupaavasti. Siinä vaiheessa, kun Haider pääsi hahmona kunnolla vauhtiin, niin olin ihan, että jes, kerrankin todella rohkea elokuva, jossa on oma tyylinsä. Tarinassa oli hyvä vauhti päällä, ja tämä tuntuikin todella lupaavalta, mutta sitten homma vähän lässähti. Ainakin minusta tuntui että, tarinaa ei kuitenkaan uskallettu lopettaa rohkeasti, vaan elokuvan traaginen loppu kuvasti enemmänkin sitä, että tekijät joutuivat lopulta taipumaan Pakistanin vaikean asenneilmapiirin edessä, mutta katso elokuva, niin voit tehdä omat johtopäätökset.

Tähdet: ***

Ensi-ilta: 24.11.2023

Ikäraja: 12

Pituus: 127 min.

Ohjaus: Saim Sadiq

Käsikirjoitus: Saim Sadiq ja Maggie Briggs

Näyttelijät: Ali Junejo, Rasti Farooq ja Alina Khan