Kategoriat
Disney+ Suoratoistopalvelut

Disney+ tarjoaa: The Menu

Margot ja Tyler matkaavat julkkiskokki Julian Slowikin yksityissaarelle, jossa he pääsevät nauttimaan ylellisen aterian, jonka menu on hiottu viimeistä piirtoa myöten huippuunsa. Keittiömestari on kuitenkin valmistellut myös muutaman yllättävän ruokalajin, joiden sisältö taisi yllättää muutaman illallisvieraan ikävästi.

Ruokalajit muuttuvat aina vain oudommiksi ja ahdistavammiksi. The Menu alkaa kiristää jännityksen ruuvia heti alussa, mutta tämä tapahtuu melkein kokonaan huomaamatta, kunnes lopussa leikitäänkin jo tulella.

Ohjaaja Mark Mylod on rakentanut katsojan ympärille tummaa estetiikkaa huokuvan maailman, jossa jokaisen lusikan ja lautasen paikka on todella tarkkaan harkittu. Ruokasalin sävyt ja väritys tukevat tarinaa täydellisesti.

Ympäristö tuntuu ensin rauhoittavalta, mutta kaikki alkaa muuttua, kun Ralph Fiennesin esittämä keittiömestari ryhtyy liikuttelemaan pirullisen palapelinsä palasia. Apukokitkaan eivät ole turvassa keittiömestarin todella oudoilta ja hengenvaarallisilta resepteiltä.

Fiennes onnistuu kokkaamaan itselleen todella maukkaan roolin, joka sisältää kaikkia mahdollisia makuja. Ohjaaja Mylodin täytyy luottaa tähteensä täysin, sillä koko elokuvan onnistuminen nojaa melkein täysin hänen vahvuuteensa. Fiennes ei tuota pettymystä, vaan tarjoilee katsojalle makunystyrät räjäyttävän yhdistelmän kylmää ja kuumaa. Tämä elokuva on todellinen Ralph Fiennesin taidonnäyte. Tuossa piilee myös The Menun ainoa sudenkuoppa, sillä elokuva tukeutuu Fiennesiin liikaakin, koska hän jättää kaikki muut varjoonsa.

The cast of the film THE MENU. Photo by Eric Zachanowich. Courtesy of Searchlight Pictures. © 2022 20th Century Studios All Rights Reserved

Jokaisesta elokuvan hahmosta paljastuu pikkuhiljaa yllättäviä ja kipeitäkin yksityiskohtia, mutta selvimmän muutoksen kokee Margot, joka saa yhtäkkiä yllättävän liittolaisen, jonka ansiosta kaikki muuttuu. Anya Taylor Joy on hyvä valinta tuohon rooliin, vaikka olen kyllä hieman sitäkin mieltä, että hänenkin suorituksensa imee muilta hahmoilta liikaa happea.

Tylerin roolissa nähtävä Nicholas Hoult yrittää olla hahmonsa kanssa todella näkyvä, mutta lopulta Tylerista tuleekin koko elokuvan ärsyttävin hahmo, jota keittiömestarimme läppäiseekin oikein kunnolla. Houltin olemus ei juurikaan sopinut rooliin, mutta saatan olla vain huonosti rakennetun henkilöhahmon sokaisema.

Tuostakin huolimatta The Menu tarjosi varsin maittavan ja aisteja haastavan ruokalistan.

Trailer: Twentieth Century Studios Suomi

Tähdet: ****

Teksti: Juho Kojima