Tukkipojan morsian (1931)

Vuonna 1931 ilmestyneellä, Erkki Karun käsikirjoittamalla ja ohjaamalla Tukkipojan morsiamella on merkittävä rooli suomalaisessa elokuvahistoriassa, sillä sitä pidetään ensimmäisenä kotimaisena, kokonaan äänen kanssa toteutettuna näytelmäelokuvana, vaikkakin siinä on mukana mykkäelokuvista tunnettuja välitekstejä selkeyttämässä tapahtumien kulkua.
Tukkilaisromantiikka kuului 1930-luvun suomalaiselokuvien rakastetuimpiin aiheisiin ja Tukkipojan morsian räjäyttikin aikakautensa katsojatilastot ja se oli vuonna 1934 ilmestyneeseen Siltasen pehtooriin asti kaikkien aikojen yleisömenestys.

Tukkipojan morsian

Juoni

Elokuva saa alkunsa juhannustansseista, joissa kylän rikkain nuori isäntä, Mikkolan talon Eetu kosii Kosken Leenaa. Leenan isä on kosinnasta luonnollisestikin innoissaan, mutta kuten odottaa sopii, sykkii Leenan sydän toiselle, nimittäin tukkilaispoika Erkille.

Tämä kolmiodraama laajenee koko kylää koskevaksi, myös luokkaeroja sivuavaksi kysymykseksi, kun tukkilaiset ja talolliset ajautuvat keskinäisiin kahnauksiin. Erkki ei ole asiasta moksiskaan, sillä hän on vakaasti päättänyt avioituvansa Leenan kanssa.

Juhannus juhlintaa elokuvasta