Jääkärin morsian (1931)

Kalle Kaarnan vuonna 1931 ohjaama Jääkärin morsian perustuu Sam Sihvon samannimiseen näytelmään vuodelta 1921.

Jääkärin morsian on suomalaisen elokuvahistorian kannalta historiallisesti merkittävä siksi, että nimellä Tauno Brännäs näyttelevä, myöhemmin suomalaisen elokuvataivaan valovoimaisimpien kasvojen joukkoon noussut Tauno Palo tekee siinä ensimmäisen elokuvaesiintymisensä. Vuonna 1931 ilmestyneen Jääkärin morsiamen historia on poikkeuksellinen siksi, että elokuvakelojen uskottiin tuhoutuneen tulipalossa. Kahdeksasta kelasta löydettiin sattumalta kuusi vuonna 1990.

Elokuvasta tehtiin uudelleen filmatisointi vuonna 1938 ja Jääkärin morsian asetettiin aina vuoteen 1986 saakka jatkuneeseen esityskieltoon alkuvuodesta 1949 Neuvostoliitolta saadun nootin myötä. Elokuvatarkastamon ulkopoliittinen linja lientyi poliittisen tilanteen murroksen myötä 1980-luvulla laajemmaltikin, sillä tuolloin esityskielto kumottiin myös Helmikuun manifestin (1939), Aktivistin (1939) sekä Isovihan (1939) osalta.

 

Juoni

 

Jääkärin morsiamen tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1915. Tarinan keskiössä ovat viisi suomalasimiestä, jotka pyrkivät Saksaan jääkärikoulutusta saadakseen. Miesporukan kaksi jääkäriä, Kaipa ja Martti osallistuvat taisteluihin, mutta viettävät reservissä ollessaan aikaansa Libaussa sijaitsevassa, Kultainen ankkuri -nimisessä kahvilassa, jonka omistajatar Sonja on naimisissa venäläisen kapteenin kanssa. Sonjalla on kuitenkin suhde paroni Lichtensteiniin. Monivaiheiset juonenkäänteet pyörivät poliittisten jännitteiden ja vakoilun ympärillä, vaikka mukana on odotettavasti myös romanttisia jännitteitä.

Lauluja elokuvasta